Vilnius 5 - 8 september 2016

 

Text och bilder - Barbro

 

Vi tog ett SAS-flyg som tog 1 1/2 timme.

Vi kom sent på kvällen och tog ett glas vin och sen sov vi gott.

Shakesbeare

Vårt hotell hette Shakespeare,det var ett riktigt mysigt hotell. Hotellpersonalen var utomordentligt bra. Vårt rum hette Rosseau och alla andra hade också kända namn. Vi bodde på tredje våningen så vi såg bara några av kyrktornen, men det gjorde ingenting. Jag kan verkligen rekommendera detta hotell.

utsikten

På morgonen åt vi frukost och det var annorlunda, för vi fick beställa vad vi ville ha. Det var skönt att inte behöva gå runt i ett rum och hämta vad man ville. Jag bad att få jouce, bröd, smör, en omelett och lite yoghurt med müssli.

Vi gick en stund, men sedan bestämde vi oss för att vi inte skulle gå upp på den stora kullen. Vi tog linbanan upp istället.

kullen kullen

Vi ville se kullen med byggnaderna som var Gedeminas. Han föddes på 1270-talet och han var storförste av Litauen 1316-1341.The Upper Castle var inte renoverat, men det blev museum 1960 och fortfarande tror jag. Tornet heter Gedeminas Tower.

kullen kullen kullen

En fantastisk utsikt från kullen.

kullen

Alla dagarna hade vi väldigt fint väder, det var över 20 grader trots att det var September. Vi tittade i fönster och ibland gick vi in. Det fanns många keramiksaker, hemsydda tygväskor, raggsockor och mycket annat som verkade hemgjort. Vi köpte ett par keramikflickor som vi skulle ge till barnbarnen och jag köpte en tygväska.Janne köpte också ett väldigt fint halsband med bärnsten. Vi gick väldigt mycket, så vi tog en liten siesta varje dag.

affärer affärer affärer affärer affärer

I Vilnius fanns det många kyrkor och den här var väldigt fin tyckte jag.Vi tittade in i kyrkan som heter St. Anne´s Church.Tyvärr blev bilden inte skarp, men kanske kan man se lite.

kyrka kyrka

En annan kyrka har ett 52 meter högt klocktorn som är fristående.Under Sovjettiden användes det till konstmuseum.
kyrka

I Vilnius finns ett stort område där floden flyter runt omkring, där man kommer över på sju broar. Området är som Christiana i Danmark, men här finns inga droger. Vi gick in och tyckte det var ett fint område och vi skulle gärna bo där om vi bodde i Vilnius. Många skyltar visar vad som gäller där inne, så alla kan läsa, även svenska.

Uzupio Uzupio

När vi gick därinne kom vi lite åt sidan och började undra om vi kommit fel. Det blev en riktigt lång promenad, men vi kom rätt i alla fall.

En kul sak var att författare fick sätta en bild på en mur.

mur
Vi var mycket nöjda med vår lilla tripp.

Barbro Eriksson
Sidan gjord i Septemer 2016.