Tallin

 

Den 24 februari 2003 gjorde vi vår femte resa till Tallin i Estland.

Den första gången vi var där upplevde vi som ett stort äventyr. Vi reste den gången med Ånedinlinjen. Allt vi bar på oss i form av smycken och klockor skulle noggrant förtecknas före ilandstigningen, eftersom man sedan inte fick gå ombord med mer än vad man hade på sig, när man kom. Vi var tre par som reste och vi hjälpte varandra med att se att ingen hade glömt att anteckna något.
Efter detta växlade vi till oss rubel motsvarande en svensk hundralapp per par.

Vi upplevde allt mycket krångligt och omständligt. Väl iland reste vi på en guidad rundtur till olika ställen och till sist gick vi en rundtur i stan. Först skulle vi äta. En kamrat hade tipsat om att det fanns ett ställe där man kunde äta för rubel. Vi skulle hälsa från en man som kamraten angivit. Det gick bra och vi kom in i en källarlokal där vi åt en kycklingrätt med champange till. Vi drack även kaffe och konjak. När vi skulle betala ville de ha rubel motsvarande 47 svenska kronor för alla sex tillsammans. Vi började förstå att det skulle bli svårt att göra av med pengarna.

Det är roligt att jämföra de bilder man tagit under besöken.

 

På den första bilden väntar vi damer på maten. Året är 1990.

 

På bilden i mitten har vi inhandlat schatull till kaffeskedar. De var riktigt fina med sidentyg på insidan och kostade oss 2,65 kr. Vi köpte flera stycken var.

 

Bilden längst ner visar vilken kö det blev på bara en liten stund efter det att det kommit en sändning tröjor till butiken. De flesta butiker var så gott som tomma. I det stora varuhuset var de flesta våningar tomma på varor. Där såg vi också en snabbväxande kö, när det kom in en plastpåse med köttben. Man la det helt sonika på en vanlig bänk och det var snabbt slut.

varuhuset

lunch
just vid entrén i gamla stan

Här syns det stora varuhuset. Bilden är tagen 1990 men utvändigt ser det likadant ut idag. Invändigt däremot är det mycket snyggt och modernt. Många avdelningar är t.o.m. lite exklusiva.

 

Så här mysigt åt vi lunch den här gången.

 

 Nu var den kända hamburger kedjan på plats i de gamla renoverade husen. Vi såg två ställen i stan med hamburgare.

 

1990 stod det massor av små bodar på högersidan utanför ingången till gamla stan. Här kan man se att det fanns några klädesplagg till salu i den första.

 

I nästa bod fanns det några par högklackade skor. De syns tydligt i fönstret. Några fler än de som syns fanns inte.

 

Blommor fanns det gott om däremot. Vackra buketter fanns att köpa i blomsterstånden.

blomsterförsäljning

Så här fint har man gjort det för blomsterförsäljarna nu. De kan stänga, så de slipper stå och frysa. Blommorna finns bakom glas, så de behöver inte heller frysa.
 

blomsteraffär

Här kommer ytterligare ett antal bilder, som togs på resan i år.

 

Det känns som om förvandlingen av staden har gått mycket fort, så är ju faktiskt inte fallet. Det har gått nästan 13 år sedan första gången vi var där och det hinner hända mycket på så lång tid.
Ja, nu får vi se när vi reser nästa gång. Jag hoppas det inte dröjer hela fem år, som det blev mellan våra sista två besök.

 

På morgonen klockan tio var vi framme i Stockholm och denna bild fångades med filmkameran en halvtimme innan vi gick i land.Stockholm är också vackert, trots morgondiset här.

Stockholms skärgård


Alla bilder är klickbara

 

Text och bilder: Barbro 27 febr. 2003