Sydafrika 8 - 19 Oktober 2015

 

Text och bilder - Barbro

 

 

Nu är det dags för att se oss omkring igen


Den här gången blir det Sydafrika.
När vi åkte hemifrån var det mycket bra väder och höst. I Sydafrika är det vår. Vi har packat, så nu är det bara att åka.

Flyget

Flyget

 

Vi har tagit taxi till Arlanda och nu väntar vi på att få stiga på planet. Vi ska åka med Turkish Airlines. En räkmacka och ett glas vin unnar vi oss när vi väntar.

Flyget

 

Vi flyger först till Istanbul och sen till Kapstaden. Lite jobbigt blir det med 3 timmar att invänta det sista flyget, men det går nog bra.

Flyget

Det var lite trist förstås att Jannes resväska hade skadats, men den var ju ganska billig. Kanske kan det gå att få ut några kronor för den. När vi kom fram till hotellet blev vi mycket nöjda. Det har bra frukost och sköna sängar.

 

Vi ser Taffelberget och har tur med vädret

 

När vi hade landat i Kapstaden var det efter lunch. Vi åkte till hotellet och installerade oss. Lite snabbtvätt för att fräscha upp oss satt bra. En buss tog oss till Taffelberget och vi tog oss upp till berget med linbana. Lejonet ser vi på denna bergstopp.

 

Taffelberget Taffelberget

Här kommer vi in och är uppe på toppen av Taffelberget.

Taffelberget

Vår guide hade ordnat med bubbelvatten och en massa goda munsbitar. Detta var mycket uppskattat p.g.a. att lunchen på planet inte var riktig mat utan bara en macka och en del av oss fick ingenting eftersom mackorna hade tagit slut.

Taffelberget Taffelberget

Vi fick se bergsklättrare och det såg ruggigt ut.

 

Taffelberget

 

Utsikten var fantastisk!

 

Taffelberget Taffelberget

Vi åt sen på kvällen på en trevlig restaurang, Gold. Där var det lite dans och skoj och maten var också god.

mat mat

 

Vi åkte på en guidad tur till Godahoppsudden

 

Vi åkte med samma buss som igår och den tog oss till Godahoppsudden. På vägen som följde Atlandskusten var en mycket vacker väg. Vi kom snart till ett naturreservat där det fanns många olika blommor och buskar. Det fanns 9000 arter i reservatet. Vår guide berättade också att det fanns mycket babianer. De kunde t.o.m. bryta sig in i låsta hus. Skyltar stod här och där för att babianerna fanns där. Vi ville förstås se några av de vilda babianerna och till slut såg vi dem.

 

Babian

  När vi kom till Godahoppsudden fick vi åter igen bubbelvatten. Det var gott efter bussfärden. Vi tog ett gruppfoto direkt för att visa att vi hade varit där.

 

Godahoppsudden Godahoppsudden

  Vi såg flera vilda djur under färden i naturreservatet. Först såg vi zebror och sen strutsar med ungar.

 

strutsar zebror

 

  Vi skulle naturligtvis upp på berget och nu åkte vi upp i en spårvagn.

 

spår utsikt

  Vi åt en härlig lunch efter alla klättringar och fina utsikter.

 

mat

  Till sist åkte vi till Boulders Beach där det fanns en pingvin-koloni. Det var roligt att se så många pingviner och jag såg att deras päls var lite olika. Jag såg åtminstone tre olika svart-vita pälsar.

 

pingviner pingviner

 

pingvin

 

 

Robben Island

 

Idag skulle vi se Robben Island. Vi åkte buss till V&A Waterfront och tog en av båtarna till ön, som är ett världsarv. En annan buss körde oss runt om ön och vi hade en inhemsk guide. Det var mycket svårt att höra vad han sa, men vissa saker gick att höra. Det var faktiskt lite synd. Han var en av fångarna som guidade och han talade snabbt och otydligt.

 

Robben

  Tidigt 19-hundratal fick de spetälska bo på ön. Man skiljde på män och kvinnor för att de inte skulle få barn. Ändå fick de många barn och de flyttades från föräldrarna för att de inte skulle bli smittade. Man vet inte riktigt var de finns nu, men det fanns ca 40 barn om året som föddes på ön. När fångarna istället skulle vara där fanns det svarta och färgade apartheidmotståndare som var politiska fångar, men de fanns även riktiga brottslingar där och de skildes åt. Vi fick se hur illa de hade haft det och de små cellerna som bara hade en liten matta att sova på. Det var många svarta och färgade apartheidmotståndare och den mest kända var ju Nelson Mandela.

 

Robben

  Detta var Mandelas cell, men de flesta hade inte så mycket filtar. Den här gröna hörnan på rastgården var Mandelas och boken som han skrivit gömdes i jorden. Manuskripten kunde alltså sparas och göra en färdig bok. Mandela fick sina ögon opererade två gånger, eftersom de fick kalkdamm i ögonen när de arbetade i kalkbrottet. När han blev fotograferad fick de inte fota med blixt.

 

Robben

  Efter att vi sett det mesta åkte vi tillbaka från ön. Vi såg oss omkring i Waterfront och det fanns mycket att se.

 

Water Robben

 

 

Idag gjorde vi en heldagsutflykt till Hermanus och vindistriktet Walker Bay

 

Vi åkte kustvägen. Vi skulle kunna se valar för de leker under tiden Juni till November. Vi stannade i kuststaden Hermanus för just där fanns det största chansen att se valar. Vi tittade länge, men såg inte någon val. Vi frågade en grabb som skulle ge signal med en lur, men han hade bara sett en val sedan klockan nio och vi var här mitt på dagen. Då gav vi upp och vi hittade istället två klippgrävlingar, som var så söta.

 

Hermanus

 

Hermanus

  Vi gick upp mot centrum och här stötte vi på en gammal dam gjord i ståltråd.

 

Hermanus"

  Ett glas vin smakade gott innan vi åkte vidare. Vi gick ner till vattnet för att se om det var möjligt att kunna se en val. Jag tyckte först att det var någonting som inte var som vanligt, men det var mycket långt borta. Plötsligt sprutade upp en massa vatten just där jag tittade och en mörk rygg på en val syntes. Det fanns inte en chans att få en bild på valen, men så här ser de ut

 

Hermanus

  Det var dags för lunch och intog Moggs Country Cooking House, som var en restaurang som låg i en gammal bondgård. Det serverades en otrolig god fisk.

 

Moggs

 

Moggs

 

Moggs

  Vi åkte vidare för att komma till Sumaridge Estate för att prova vin. Vingården ligger vackert och en del viner fick lite sämre betyg av oss, men många var också goda. Vi köpte inget för det var ganska dyrt med frakt och annat. Den här vingården hade fått pris för sina viner.

 

ALT=Walker Walker

 

Walker

 

 

Efter frukosten gjorde vi en guidad kåkstadstur i de så kallade "Townships"

 

Vi skulle besöka en barnkrubba el. Dagis.

 

Townships

  Vår engelska guide sa att vi kunde dansa och sjunga lite med dem, men när vi kom fram hade barnen redan börjat sjunga med hög röst. De klappade händerna när de sjöng och gjorde en massa rörelser till. Det var riktigt roligt. Efter att de hade sjungit var det vår tur. Imse Vimse spindel var ju bra, sen sjöng vi några sånger ytterligare.

 

Townships

  Efter sången ville barnen fotograferas och efter detta ville de se hur bilderna såg ut. Det var viktigt.

 

Townships Townships

  Vår grupp hade också med oss mat. Pengarna räckte inte till kött eller fisk, utan det var mest ris, gröt och sånt som fyller magen. Det var sånt som de fick av vår grupp, men kanske kunde de få lite kött el. dyl. när de har mera av det andra.

 

Townships

  När vi gick in i det lilla huset fick vi se att det fanns tio barn ytterligare, som inte varit ute och sjungit. De var ett- eller tvååringar.

 

Townships Townships

  Utrymmet var inte stort när ca 50 barn skulle leka i detta rum.

 

Townships

Kvinnor behöver också arbete

 

En driftig kvinna fick en idé och satte igång med att baka kakor. Hon anställde fler och fler kvinnor och till slut gick det inte längre för skulderna blev för stora. Hon fick hjälp av en annan kvinna som tog över skulderna och de fortsatte med mer och fler kvinnor. Kvinnor har mycket svårt att få jobb och särskilt de svarta. Kvinnan i orange blus är den som tog över skulderna.

 

Townships

 

  Vi fick gå in och se hur de bakade. Med en plastmössa över håret, ett plastförkläde och nytvättade händer gick vi in och tittade.

 

Townships

  Kvinnorna såg glada ut och de bakade så det gick undan värre.

 

Townships Townships

 

Townships

  Den engelska guiden berättade att en av kvinnorna inte haft något jobb på många, många år. Dessutom var det jobb som inte varit fast utan bara ströjobb. Hon var alkoholist och kunde inte sköta barnen och hålla snyggt i hemmet. Nu fick hon bakjobbet och var så glad. Hon drack inte och hon kunde nu sköta både barn och hem. Här ser ni henne till höger.

 

Townships

  Här inne sker paketeringen.

 

Townships

  Efter detta åt vi middag hos Sheila och Monica i sitt eget hem. Maten var mycket god och dessutom hade vi en marimbaorkester som underhöll oss.

 

marimbaorkester

  När vi skulle åka till hotellet, så ville Sheila säga hej då.

 

Sheila

  Vi fortsatte vår resa och kom till Franschhoek. Vi checkade in på ett mycket trevligt hotell.

 

Hotell

  På kvällen gick vi ut för en gemensam middag.

 

Middag

 

 

Den här dagen provade vi vin på två vingårdar

 

Den första, Haute Cabrière, hade haft vintillverkning i 300 år. Detta var en fantastiskt stor vingård. Vi fick gå in i källaren och där fanns en mängd tunnor med olika årtal.

 

Vinprovning

  Sedan var det vinprovning.

 

Vinprovning Vinprovning

  Vart man vände sig fanns det vinrankor och det var så vackert.

 

Vinprovning

  Vi provade vin igen och den vingården heter Grande Provence. Vi möttes av en stor elefant och mycket konst. Det var också ett konstgalleri med verk från kända sydafrikanska konstnärer.

 

Vinprovning Vinprovning

 

Vinprovning

  Här kan man se vingården och en del annat, www.grandeprovence.co.za/

  Vi har aldrig förr haft så många middagar, som ingår i resans pris och dessutom är det alltid tre rätter, förrätt, huvudrätt och dessert. Även luncherna har haft tre rätter. Här sitter vi med gruppen igen och äter, så att vågen säkert brakar ihop när man kommer hem.

 

mat mat

 

 

Tidigt uppe för att det är dags att flyga från Kapstaden till Johannesburg

 

Vi kom fram mitt på dagen och eftermiddagen var vi på Apartheid Museum. Där fick vi läsa på väggarna med bilder och det handlade förstås om Sydamerikas dramatiska historia. Vi fick inte fotografera inomhus.

 

 

 

  Ännu ett nytt hotell.

 

 

 

 

 

  Vi var mycket trötta efter en tidig morgon och därefter ett museum som berörde alla, så vi vilade lite grand innan middagen.

 

 

Vi loggar ut från hotellet i Johannesburg efter bara en natt för att åka nordväst upp till Pilanesberg Game Resort

 

På vägen genom Johannesburg såg vi många Jakarandaträd och de blommade just nu.

 

  Pilanesberg är en malariafri nationalpark och det kändes bra. Parken är stor, 55000 hektar och den är den fjärde största nationalparken i Sydafrika. Lodgen har många hus och de är riktigt stora. Här bor man en eller två i ett eget hus. Jag räknade till 45 hus eller kanske några till. Husen är femstjärniga och vårt hus hade en gudomlig utsikt. Här kommer några bilder.

 

 

 

 

  Nu ska vi ut på vår safari på en tur med kamera och kikare. Det brukar vara cirka tre timmar. Solen sken och det var jättevarmt. Vi åkte med två bilar. Här är det ena gänget.

 

  De allra första djuren var vårtsvin.

 

vilda djur

  Här är en steenbok. Många har ju inga svenska namn.

 

vilda djur

  Det tredje djuret var en greater kudu. Vi såg att en sprang över vägen och sen såg vi flera.

 

vilda djur vilda djur

  Här kommer en noshörning (rihnoceros) med sin unge. Troligen en vit noshörning. Det finns en svart noshörning också, men det är ingen skillnad i färg. Det är en felöversättning från nederländska till engelska. Ordet "wijd" betyder "bred" på engelska och ordet "bred" avser bredden av noshörningens mun. Nybyggare i Sydafrika tolkade "wijd" för "vita" och kallade sedan en noshörning med spetsig mun för svart noshörning.

 

vilda djur

  Vi såg väldigt många djur, men inte så många av de Big 5. Första dagen av de 5 var noshörning, leopard och elefant. Leoparden sprang över vägen och gömde sig bakom en massa buskar, så jag hann inte plåta den. När vi just skulle åka till lodgen och det var mörkt, så kom elefanten.

 

vilda djur

 

 

Det är en ny dag på safari och vi klev in i bilarna när klockan visade 5.00

 

Det var nästan mörkt när vi åkte iväg. Vi hade hört att vår andra grupp hade sett giraffer, men å andra sidan hade de inte sett leoparden. Nu ville vi se en giraff och en elefant i dagsljus. Det första vi såg var en stor elefant och den var inte många meter ifrån oss.

 

vilda djur

  Här är en impala, en av många antiloper.

 

vilda djur

  Detta är fyra eland (älgantilop). Jag vill minnas att vår guide sa att hanen går sist och honorna är de tre första. Det är de största antiloperna.

 

vilda djur

  Nu var det dags att se en giraff.

 

vilda djur

  Zebror har jag massor av bilder på. De kom i stora flockar.

 

vilda djur

  Frukosten smakade bra, när man stigit upp tidigt och efteråt tog jag ett dopp i den här poolen.

bad

  Lunch tog vi inne och till middag fick vi höra en marimbaorkester som lät bra.

 

mat marimbaorkester

 

 

Vi gav oss ut på safari igen och nu skulle vi vara ute tills det blev mörkt.

 

När vi åkte ut på eftermiddagen var det jättekallt. Vi var ute tills det var mörkt och vi ville se ett lejon eller en buffel. Det fattades för att det skulle bli Big 5. Vi såg förstås många andra djur t.ex. red hartebeest, en slags antilop och den är stor.

 

vilda djur

  Nära red hartebeest såg jag en fågel, som jag inte kunde hitta namnet på. kanske kan det vara en duva, eller kanske inte. Det finns ju massor av fåglar i Sydafrika.

 

vilda djur

  Vi såg en fågel, Purple Heron som också kunde göra så att den långa smala halsen (bild 1) blev alldeles tjock (bild 2).

 

fågel fågel

  Det började mörkna och plötsligt stannade föraren och vi skulle se en självlysande liten prick. Han åkte närmare och i busken tog han försiktigt en liten ljusgrön lysande ca 1/2 dm litet djur. Det var en kameleont. När jag sedan läste i Wiki så stod det att tungan kan sträckas ut till 1-1,5 gånger kroppslängden.

 

kameleont

  Det blev väldigt dramatiskt när vi plötsligt såg en schakal (jakal) som försökte ta en liten unge från sin mamma. Jag tror det var en steenbok. Mamman skyddade sitt barn så gott hon kunde, men schakalen var nog framme fyra gånger hos ungen. Till slut släppte schakalen ungen alldeles vid vägen där vi stannat och vi såg att det blödde på ungen. Först låg den alldeles stilla, men sen lyfte han/hon huvudet. Vi hoppades att den inte skulle dö. Vi väntade ett tag för att se mamman komma, men vi åkte i stället för att inte störa dem.

 

steenbok steenbok

Idag ska vi börja vår resa hem, men först skulle vi försöka se ett lejon

 

Vi väcktes klockan 5 på morgonen den sista dagen. Som vanligt väntade bilarna utanför.

 

bil

  Vi åkte sakta och spanade, men inget lejon ville visa sig. Vid en paus tog jag denna bild när solen hade gått upp. Utsikten var vidunderlig!

 

utsikt

  Vår guide åkte för att visa flodhästar istället. Det var väldigt roligt för de simmade och frustade och någon annanstans hade vi säkert inte hittat dem. Här kommer ett par bilder.

 

vilda djur vilda djur

  På väg till lodgen såg vi en del fina pärlhöns (Helmetet Guineafowl).

 

fågel

  Nu var det dags att packa väskorna och sen tog vi igen oss och satt på vår uteplats. Det kom ett antal fina fåglar i träden och dessa vet jag vad de heter.

 

fågel

  Village Weaver

 

fågel

  Kurrichane Thrush Vi åkte buss till Johannesburg, men vi fick en paus några mil från flygplatsen. En del shoppade och andra åt lunch eller både och.

 

shopping

  På flygplatsen hade de satt upp en stor gran och det var tydligen så, att varje flygplats hade granar och någon sa att de började redan i början av oktober.

 

flygplats

  Vi var mycket nöjda med resan. Vi fick se väldigt mycket och vi hade dessutom en fantastisk bra guide.

 

 

  Barbro Eriksson
Sidan gjord i november 2015.