Sri Lanka 5 - 21 februari 2012

 

Text och bilder - Barbro

Klicka på bilderna för att se dem större, backa sedan för att komma tillbaka till reseberättelsen

 

Dag1
Vi är framme vid vårt mål.

Resan från Arlanda till Sri Lanka gick mycket bra, Vi hade medvind och kom fram en timme och en kvart tidigare än väntat. Vi hade ett tankningsstopp i Kuwait. Här är det runt 30 grader och det känns ju bra när man kommer från kyliga Sverige.
Förra året när vi var här fick jag fel resväska så att jag var tvungen att köpa lite kläder tills min väska kom till rätta. Den här gången har någon varit och manipulerat med kodlåset, så att jag inte kunde öppna väskan. Hotellpersonalen hade sönder låset på min uppmaning, så nu blir det en ny resväska istället om vi inte kan ordna det med remmar eller dylikt.
På bilderna ser vi hotellet med pool och strand. Jag fick testa min nya kamera eftersom mörkret hade inträtt. Min papayajuice var god och Janne klagade inte på ölen.

Hotellområdet Hotellområdet poolen Strand i mörker papayajuice

Dag2
Andra dagen av vår vistelse på Sri Lanka gick ut på att bekanta oss med staden Negombo
Vi tog en tuktuk och åkte in till centrum av Negombo. Vi ville se hur det såg ut och vad som fanns där. Vi ville hitta till en VISA-bankomat, se busstationen där man tar bussen till Colombo och köpa ett par nya skor, eftersom jag redan fått skavsår av de skor jag hade med mig. Vi skulle också titta efter en ny resväska. Vi hittade allt utom VISA-bankomaten. Två billiga men bra resväskor hittade vi, men avvaktar med köpet eftersom vi ska in till huvudstaden Colombo någon dag också.
Vad vi inte visste var att det var helgdag. En gång i månaden när det är fullmåne är det helgdag. Det är inte tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker dessa dagar, så idag blev det ingen öl för Janne.
Det kom en lång procession på gatan och den stannade lite här och där för att välsigna folket. Alla som var i närheten av vagnen tog chansen att bli välsignade och fick dessutom lite småfiskar och någon sorts blad att äta. Det var roligt att vi fick se detta och det var rena turen, för vi visste inget om detta.

procession procession procession procession procession procession

Dag3
Detta har varit en härlig dag med långa strandpromenader, bad och bokläsning

Dagen började med en riktigt lång promenad på stranden efter frukost. Vi gick riktigt långt. Innan promenaden tog vi ett dopp i havet för att inte bli så varma. Vi såg en massa fiskebåtar och det var både motorbåtar och katamaraner. Vi följde särskilt en katamaran, när vi såg att de började ro den stora båten mot land. När de sedan skulle ha upp den på land var vågorna så starka att båten hela tiden åkte ut igen med vågorna, när den äntligen nästan var uppe. Till slut fick de tre fiskarena ta hjälp av Janne och ytterligare en turist.
Vi fortsatte sedan att slänga oss i vågorna och låg sedan i solstolarna och läste i skuggan av palmerna.
Detta var en ritig slöardag.

strandliv strandliv strandliv strandliv strandliv strandliv

Dag4
Vi tog en tuktuk till den stora fiskmarknaden vid Lagunen i Negombo

Det finns en stor fiskmarknad och en liten. Den stora går igång redan kl. 01.00 och den lilla 08.00. Vi ville förstås se den stora, men räknade med att vara där strax efter 7. Frukosten öppnade inte förrän halv sju och vi ville ha lite mat i magen.
Det mesta av auktionerna var slut, men det var fantastiskt att se all fisk. Det fanns mängder av stora och små fiskar. Vi såg kotlettfisk, rocka, jumboräkor och en mängd andra fiskar som vi inte kunde namnen på.
Det var roligt att se hur det gick till vid en så här stor marknad och att också se alla fiskebåtar i hamnen.

fiskmarknad fiskmarknad fiskmarknad fiskmarknad fiskmarknad

Dag5
Apollo hade en tvådagarstur med bil, tåg och buss. Turen gick till Kandy och Sigiriya.

Vi vaknade fem för att ta tåget från Colombo till Kandy
En bil kom och hämtade oss och några andra från hotellet och körde oss till tåget i Colombia. Det var en vådlig färd. Trots att det var i god tid höll vi på att komma för sent till tåget för det var så mycket trafik. När vi släpptes av sprang vi för allt i världen. Pustande kom vi in i vagnen, som just skulle gå. Vi satt i 2:a klass-vagnen och kunde se ut genom öppet fönster. Det var spännande att se landskapet och alla människor som bodde alldeles intill järnvägsspåret. En del fina hus fanns där, men många som nästan såg ut som små kojor. Överallt gick folk på spåren och stationerna låg tätt. Det var massor av folk som stod och väntade vid stationerna. I 3:e klass-vagnarna trängdes man, så att passagerarna hängde ut. Varenda dörr var full av folk, mest män. Kanske var det dom som orkade hålla sig fast.
Rallare jobbade lite här och där med spåren. De hackade med korpar och tog bort lite skräp mellan järnvägsrälsen. De stod så nära, så det blåste om kläderna.
Naturen var mycket vacker på många ställen.

ut från järnvägstationen i Colombo klass2 station på vägen man trängs i dörröppningen vacker vy vacker vy

Vi stannade för att få en visning på en teplantage
Teplantagen heter Geragama och fakriken har gjort ceylonte sedan 1841. Det visade sig att det då var tamilerna som plockade tebladen effektivast, så lankeserna fick inte dessa jobb. När Sri lanka 1948 blev själständigt så förtryckte de tamilerna, vilket så småningom gjorde att det blev inbördeskrig.
När man plockar teblad tar man de nya små bladen som sitter två lite större och ett mycket smalare i mitten. De två större på var sida av det lilla blir ett bra te, men det lilla bladet har ännu bättre kvalité och det går på export. Det te vi smakade var mycket gott, så vi köpte en burk.
Tebladen torkas och sorteras efter kvalité och färg i den gamla fabriken och vissa jobb ser ganska ansträngande ut. Kvinnorna som plockar sägs ha ett bra avtal. De ska plocka 20 kg blad på en dag för att få lön och lönen motsvarar 60 svenska kronor om dagen. Det kallar jag urusel lön. Jämför då med de unga grabbarna som kör tuktuk, som kan skjutsa en turist fram och tillbaka till en bankomat på ca 15 minuter och tjäna 30 kronor.

TEPLANTAGE teblad tefabrik tefabrik tefabrik teburk

Den botaniska trädgården i Peradeniya, nära Kandy heter Royal Botanic Gardens och är Asiens största trädgård.
Trädgården var mycket välskött och vacker och har över 5000 kryddväxter, orkidéer och blommande träd. Den första bilden visar en frukt, Jack fruit.
Runt om en stor cirkelformad gräsyta finns träd planterade av kända människor. De flesta verkade vara planterade av kungar och presidenter.
Det var också roligt att se de pigga aporna som sprang omkring och de flygande hundarna som hängde i träden.

Jack fruit orcideer orcideer gräsyta apa flygande hundar flygande hundar

Vi hann även med ett besök på en snickeriverkstad, en dansföreställning och Tand-templet Sri Dalada Maligawa På snickeriet såg vi hur de kan utvinna olika färger ur olika trädslag. Genom att pulvrisera ett visst träslag och hälla i vatten får man en gul färg och tillsätter man vissa andra träslag så skiftar det till röd, brun eller svart färg. Man anväder sedan dessa färger när man målar träskulpturer. På detta snickeri fanns många fina möbler man skulle ha kunnat beställa för en billig penning inklusive frakten till Sverige. Vi åkte sedan upp till vårt mycket fina och bekväma hotell som låg uppe på en klippa med underbar utsikt från alla håll. Det var sedan dags för oss att åka till Tandens tempel, men innan vi kom dit skulle vi se en dansuppvisning. Det sägs att Buddas tand hämtades från Indien av en indisk prinsessa, som gömde den i håret. Den finns nu i templet inuti sju gyllene skrin. Man får förstås inte se mer än ett skrin när man kommer till templet. Det är massor av folk som köar för att se det.

snickeriverkstad utsikt från hotellet dansuppvisning Tand-templet Sri Dalada Maligawa Tand-templet Sri Dalada Maligawa Tand-templet Sri Dalada Maligawa Tand-templet Sri Dalada Maligawa

Dag 6
Vi började dagen i en kryddträdgård och sedan med att åka till Sigiriaklippan eller Lejonklippan.

I kryddträdgården fick vi se många olika kryddor och nyttoväxter och fick också veta vad dessa kunde användas till.

 kryddor  kryddor

Lejonklippan är mycket hög och uppe på toppen finns resterna av ett kungapalats. Klippan skyddas av UNESCO och runt hela komplexet finns vallgravar där det tidigare fanns krokodiler, men inte nu. Klippan är brant, men det finns trappsteg upp, så att man kan komma till toppen där man har en fantastisk vy som sträcker sig 380 meter över markytan.
En bra bit upp kan man också ta sig upp i en spiraltrappa till en grotta där det finns 1500 år gamla frescomålningar.
Vi satte genast igång att gå de 1200 stegen upp till toppen och det frestade på, men det var desto härligare att vara uppe på toppen. Stegen upp och ner till grottan med målningarna var också värda ansträngningen.

 lejonklippan  lejonklippan målningar i lejonklippan lejonklippan lejonklippan

Vi fortsatte sedan till en batikfabrik, där vi fick se hur de arbetade. De satt med tyget i knäet och vaxade. Vi tyckte att de borde ha en bättre belysning och ett arbetsbord.
Vi kunde också handla i butiken.

 batik  batik batik batik

Dag 7
Nu strejkas det för att bensinpriset höjts i Sri Lanka

Igår gjorde vi upp med ett företag att hyra en taxi en hel dag. Vi skulle åka till Colombo och titta på marknaden och shoppa lite i varuhusen. Vi tog sedan en tuktuk för att hämta lite pengar i bankomaten och då var gatan avstängd i en korsning av strejkande. De hade tänt två eldar och en man hade lagt sig på gatan så att bilarna inte kunde komma fram emellan eldarna.
Fiskebåtarna gick inte ut idag för de anser att de inte kan leva på fisket när bensinen blir dyrare. Motsvarande ca 8 kr/liter kostade bensinen före höjningen och jag kan förstå att det är alldeles för dyrt för de flesta med de små inkomster de har. Idag fortsatte strejken och eldar och andra hinder har lagts ut på många ställen, så vi kunde inte åka till Colombo idag. Vi hade inte kommit fram. Kanske är det över på onsdag hoppades chauffören.
Senare på kvällen ville de strejkande tydligen även ha med sig restaurangerna. Vi hade just fått mat och fick förstås äta upp den, men restaurangen stängdes och inga fler gäster fick komma in. Mängder av folk trängdes utanför på gatan och inga bilar fick komma fram.

trafikhinder trafikhinder trafikhinder bad bad

Dag 8-9
Igår regnade det alldeles fruktansvärt från eftermiddag till kväll, men idag var det bara lite småstänk och solen tittade fram

Det var bestämt att vi skulle åka taxi till Colombo och shoppa. Vi tyckte det var en perfekt dag att åka eftersom det var lite svalare efter regnet. Det var verkligen som om himlen öppnat sig igår och strandmiddagen blev inomhus.
Vi ville se lokalmarknaden, Petta. Den låg alldeles vid Centralstationen. Det var långa rader med "hål-i-väggen-butiker" och det var roligt att titta, men vi handlade ingenting där. Vi handlade däremot på Odel, ett varuhus i fem våningar.
Vi åkte också till Majestic city och där åt vi vår lunch och köpte oss en ny resväska. Vår chaufför körde varsamt och han tog också hand om väskan medan vi fortsatte att titta runt lite grand.
På sista bilden syns det gamla parlamentshuset med skyskrapor i bakgrunden.
På vägen tillbaka till Negombo tankade vi och frågade taxichauffören hur mycket bensinpriset hade höjts med tanke på alla upplopp och strejker. Han förklarade att det höjts med 25% och då kan man verkligen förstå fiskarbefolkningens demonstrationer.

lokalmarknaden, Petta lokalmarknaden, Petta lokalmarknaden vid tågstationen Odel  Majestic city byggnad gamla parlamentshuset bensinstation

Dag 10
Vid uppvaknandet såg vi att det skulle bli en underbar dag. Solen sken som den ska göra och lika varmt som det brukar vara här.

Efter frukost var det dags att gå ner till stranden, ta ett dopp och sedan gå utefter stranden så långt det går att gå på ett bra sätt. Innan vi var tillbaka vid solstolarna i skuggan hade vi badat tre gånger i vågorna. Sen sitter man och läser och badar tills man tröttnar. Strandförsäljarna står alldeles utanför hotellets gräns och ropar lite då och då, för att man till slut ska köpa något av dem.
Det är då man ska se ut som en trött kamel och jag tror vi har lyckats för de har nog gett upp när det gäller oss.
Vi gillar istället att ta en tuktuk in till Negombo och shoppa i affärerna, för då får man titta i lugn och ro. En kort tur dit gjorde vi idag och köpte några saker, samtidigt som vi tog ut lite pengar på VISA-automaten. Här räcker pengarna länge.

bokläsning på stranden strandförsäljare tuktuk inköp

Dag 11
En dag på kanalen och lagunen var en trevlig utflykt då vi fick se en hel del djur och fåglar .

Tillsammans med ett par som vi träffat här i Negombo åkte vi tuktuk för att komma upp till kanalen en bit från lagunen. Väl framme satte vi oss i en mycket bekväm motorbåt och en kvinna visade på vad man kunde se. Ibland såg vi inte alls det hon såg, men ibland gick det bra, så att man t.o.m. kunde få en liten bild på djuret eller fågeln. Det var väldigt soligt, så det var lite svårt att sikta in motivet när man ville ha en bild. Det kändes som om man hade solen i ögonen hela tiden.
Jag kan i alla fall visa en del av det vi såg. Bild 2 är en leguan, bild 3 vet jag inte vad den heter, bild 5 en kingsfish, bild 7 en liten krokodil.
Jag visar fler bilder från denna trevliga tur i morgon.

båtfärd leguan fågel kanalen White-throated Kingfisher svart fågel krokodil kanalen

Vid vår båtfärd på kanalen såg vi inte bara fåglar, naturen och människorna var också en stor del avi upplevelsen.
Vi såg glada barn och vuxna som vinkade, vi såg fiskare som håvade fisk och alla vi möter är mycket trevliga. Vår kvinnliga guide hade stort tålamod med oss när vi inte såg de fåglar hon pekade på eller inte lyckades ta en bild. Hon såg gröna papegojor, men det gjorde inte vi.
Vi såg flera fina och några fula fåglar, men de flesta vet jag inte namnet på. Bild 2 och 5 är i alla fall Purply Heron och bild 3 är en Green Bee-eater. Vid kossorna är en vit häger.

fiskare Purple Heron Purple Heron Green Bee-eater

Våra två tuktuk-förare bjöd oss på kokosmjölk på vägen hem och det satt rätt, för vi var ganska törstiga efter färden.

ful fågel hönsfågel fågel pålagunen fågel kor och en häger kokosnötter

dag 12
När man går vid strandkanten ser man alltid en massa krabbor som springer upp en bit och sedan snabbt gräver ner sig i sanden

Vågorna var härliga idag, man njöt när man var i vattnet. Jag vet inte hur varmt det var i luften, men någonstans runt 30 grader var det antagligen. Det blir många dopp då.
Idag när vi promenerade längs stranden var det ovanligt många krabbor där. De är snabba, så det gäller att sikta och skjuta med kameran innan de hinner krypa ner i sina hål. Jag kan stå länge och titta på dem, det är så roligt.
På eftermiddagen åkte vi in med tuktuk till centrum av Negombo för att köpa ett extra minneskort till filmkameran. När vi kom till tågcentralen upptäckte vi att det var marknad. Vi gick in för att se vad det fanns. Vi gick och gick och det tycktes aldrig ta slut. Marknaden var uppbyggd utefter järnvägen och vi undrade om vi skulle gå ända till Columbo innan marknaden tog slut. Vi tror att den var minst en dryg kilometer. Vi köpte ingenting, men det var roligt att titta.

krabbor krabbor stationen i Negombo marknad marknad marknad

Dag 13
Katamaranerna ligger på stranden och väntar på att turisterna vill ut och segla på havet
De allra flesta katamaraner man ser ute på havet finns där för att de lägger nät och fiskar. Det är väldigt många ute ibland, upp till 70 stycken. Fyra ligger på stranden och ett par män raggar turister för korta eller långa seglingar.
Idag var vi sugna på en tur och då gick vi till en av båtarna som låg nära vattnet och bad om en tur. Det var härligt när det gick fort och det kom lite stora vågor. Det var riktigt roligt.

katamaransegling katamaransegling katamaransegling katamaransegling katamaransegling katamaransegling katamaransegling katamaransegling

Dag 14
Resan till Sri Lanka tar slut och även om det har varit varmt och skönt, så känns det bra att komma hem

Sista kvällen gick vi till vår favoritrestaurang i Negombo, Ruwini. Personalen var mycket trevlig och maten var god. På hemresedagen skulle vi hämtas halv tre, så vi fick ytterligare en dag på stranden med bad och sol. Den lilla svarta fågeln, Common Myna, spatserade runt på stranden och en ekorre satt på palmstammen och åt frukt. Plötsligt stod de bredvid varandra och den ena tittade på den andra, men såg ut att bli lite förskräckta och vände snabbt bort sina huvuden.
Vi satt sedan en stund i hotellfoajén och hade en sista halvtimmes prat tillsammans med våra nya vänner, som vi träffat här på resan. Det var en trevlig bekantskap.
Till slut kom vi iväg till flygplatsen. Där kom samtidigt som vi en stor grupp lankesiska kvinnor och några män. Man måste bara titta på dem där de stod i sina vackra kläder. Ja, då talar jag om kvinnorna, för männen såg ut att ha tagit på sig sina ljusblå pyjamaser.
Vilka härliga veckor vi hade!

Stranden ekorre Common Myna ekorre och fågel på restaurang på restaurang våra vänner på flygplatsen

 

Copyright 2012 © Barbro Eriksson All Rights Reserved
Sidan gjord mars 2012.