Sri Lanka - 24 januari - 1 februari 2011

 

Text och bilder - Barbro

Klicka på bilderna för att se dem större, backa sedan för att komma tillbaka till reseberättelsen

 

De två första dygnen på vår semesterresa till Sri Lanka blev mycket jobbiga Strax efter 12 på söndagsnatten startade vår resa från Arlanda med Novair. Att sitta i c:a 12 timmar i ett flygplan är ju alltid jobbigt. Vi mellanlandade i Kuwait för att tanka, men det gick ganska fort. Väl framme i Colombo fick vi reda på att det var drygt 6 mil till hotellet. Bussen rullade långsamt mot sitt mål pga. all trafik. De milen tog 4 ½ timme.
Väl framme vid hotellet ville vi tvätta av oss lite före middagen, men det skulle gå lite snabbt eftersom klockan redan var över elva på kvällen. Upp med resväskorna alltså! Janne var snabbt färdig, medan jag stod och svor över att jag inte fick upp min väska trots att jag ställt in koden. Till slut var jag på väg att bryta upp låset, men började fundera på varför inte adresslappen satt vid handtaget som vanligt. Till min fasa såg jag att väskan tillhörde någon annan. Janne hade lyft av väskan på bagagebandet och jag hade inte kollat att det verkligen var min.
Dagen efter fick vi hjälp av resebyrån att spåra ägaren och konstaterade att min väska stod på flygplatsen. Jag hade alldeles för varma kläder och fick köpa baddräkt, blus, liten kjol, underkläder och skor. En taxiförare skulle åka till hotellet med väskan som vi felaktigt tagit med oss och sedan till flygplatsen för att hämta vår väska. Det fanns inte så mycket att välja på men det viktiga var att de var tunna kläder. I väntan på att han skulle hämta väskan hos oss skrev vi en fullmakt för att han skulle få ut väskan. Från det att föraren kom till oss tills det att jag fick min väska tog det 10 timmar, allt pga strul hos väskans ägare, strul på flygplatsen och långa köer till och från alla ställen. Väskan kom till mig klockan elva på tisdagskvällen.

1 Byggnad vid flygplatsen i Kuwait
2 Flygplatsen i Colombo
3 Trängsel på vägen
4 Kisspaus i hotell som varit Guvernörens palats
5 Klädposering i Jannes shorts
6 I nya kläder som inte var svettiga
7 Vår underbara taxichaufför Nihal som arbetade en hel dag för att vi skulle få tillbaka min resväska
8 En skål för att väskan kommit till rätta

Byggnad vid flygplatsen i Kuwait Flygplatsen i Colombo Trängsel på vägen Kisspaus i hotell som varit Guvernörens palats Klädposering i Jannes shorts I nya kläder Vår underbara taxichaufför Nihal En skål för att väskan kommit till rätta

Jag gladdes åt att ha fått min resväska och vår tredje dag blev en riktig latdag
På morgonen tog vi en lång promenad på stranden och badade i de höga vågorna ganska långt från vårt hotell. Det kändes bra för där var inget baksug och det fanns även badvakter där.
Vid lunchtid tog vi oss in till stan och bestämde oss för att äta på restaurang Aida som Apollo hade rekommenderat. Vi åt verkligen en festmåltid med jätteräkor. Utsikten från restaurangen var också bra. Kyparen roade oss med att göra figurer av servietterna, den första blev en polis.
I övrigt var det bara bada, sola och ta lite bilder. En liten ekorre lekte tafatt med en annan. Jag har också blivit förtjust i en liten svart fågel med orange näbb, men vet inte vad den heter.
Vi har också planerat en dagsutflykt med vår trevliga chaufför som hämtade väskan. Resan kommer att gå till en nationalpark med vilda djur, bl.a. elefanter. Den sker på söndag.

Barbro på stranden Härliga vågor restaurang Aida Ekorre Fågel

Den här dagen har bjudit på både sol, ösregn och en hejdundrande åska
Vi gick vår sedvanliga promenad på stranden bort till den höga kullen som har ett tempel någonstans på toppen. Vi gick inte upp och tittade, för vi var klädda för bad och hade inte passande kläder med oss. Det får bli en annan dag. Vi badade i de höga vågorna och njöt. Sen träffade vi på en äldre man som erbjöd oss en tur på floden mot en rimlig summa pengar. Eftersom vi inte heller var klädda för en sådan tur, bokade vi in oss till morgondagen. Vi hoppas att få se både krokodiler och varaner då.
Vi gjorde en kort tur in till stan med en tuktuk och åkte sedan tillbaka till vårt hotell för att slöa lite i solskenet. Det är inte fel att sitta med en bok i solen, blir det för varmt finns ju poolen.
Det finns många ekorrar i hotellområdet och jag tog chansen att mata dem med lite bröd. Det var lite roligt att se hur tama de faktiskt var. Det var damen som jag köpte kläder av när väskan var borta, som tipsade om att mata ekorrarna. Det är en mycket trevlig och hjälpsam dam.
När kvällen kom, så kom även regnet och åskan. Blixtarna och dundret höll på länge och det var ett riktigt skådespel. Vi satt länge på vår uteplats mitt emot poolbaren och upplevde ovädret.

stranden tuktuk ekorre kvinnan i hotellbutiken ösregn

Efter regn kommer solsken och vår dag blev fylld av upplevelser
Vi steg ombord på båten vid niotiden för att utforska vad som fanns i och i närheten av floden. Vi hade valt att betala för hela båten, för att slippa sitta upp till 15 personer och trängas. Först blev det en sväng mot mynningen av floden. Vi såg där en del fåglar vi inte sett förut. Vi fortsatte in bland mangroveträden och såg flera varaner, bl.a. en som fått en fiskelina i munnen. Vår guide skar av den för att underlätta lidandet. Vi höll förstås utkik efter krokodiler, men såg ingen stor krokodil, men ett par babykrokodiler.
Vi vände och åkte åt andra hållet. Det var en fascinerande tur. Uppe i några av träden såg vi också fladdermöss, som hängde på grenarna.
Båten stannade vid en trädgård där man gjorde naturläkemedel. Vi fick se de olika växterna och vi fick massage för alla möjliga krämpor. Allt kunde köpas till husapoteket, men hade man gjort det, hade man samtidigt blivit ruinerad.
Efter att ha tagit en liten paus efter båtutflykten tog vi en promenad upp till templet på kullen vid stranden. Avslutningsvis hade vi en rolig stund när vi badade i de höga vågorna i havet.

Barbro och Janne kingsfish fågel varan Mangroveträsk babykrokodil fladdermus naturdoktor inne i templet Tempelplatsen

Vårt hotell här i Bentota, Sri Lanka heter Ceysands hotell är 3-stjärnigt och har mycket trevlig personal
Hotellet vi bor på är inte fräsch och nytt, men väldigt trivsamt. Här finns mycket personal och alla gör sitt allra bästa för att vi ska trivas. Rummet städas mycket noggrant och uppassningen i matsalen är snabb och bra. Vi har halvpension och vi tycker att maten är mycket bra. Vid frukosten finns endast ost och skinka som pålägg och det kan kännas lite tjatigt, men i övrigt finns det mesta man vill ha, som exempelvis nygjord omelett, som innehåller vad just jag vill ha och färskt bröd m.m. Middagens efterrätter får mig nog tyvärr att öka minst något kilo. De är riktigt goda.
Hotellet har två pooler, av vilka vi väljer den lilla vid poolbaren. Tyvärr är baren inte bemannad och varför vet jag inte, men det går verkligen ingen nöd på oss, för personal springer runt hela tiden och tar upp beställningar. I den lilla poolen kan man vara med på vattengymnastik om man vill.
Vi har havet alldeles utanför hotellet och där håller vi till flera gånger om dagen. Vi promenerar och kastar oss i vågorna. Åt andra hållet ligger floden och för att komma till staden Bentota åker vi över floden med en båt som går fram och tillbaka hela tiden i 24 timmar om dygnet. Färden tar 2 minuter.
Vi trivs mycket bra här bland kokospalmer och fikonträd. Varje kväll är det underhållning på hotellet.

entrén uteplats sängarna den stora poolen en liten pool kokospalm fikonträd

Det finns mycket att se på Sri Lanka, men man kan inte hinna allt
Med taxi som kördes av vår vän Nihal färdades vi söderut från Bentota upp till Yala Nationalpark. Vi följde kusten och såg vackra ställen. I närheten av Hikkaduwa avvek vi för att se gruvan där den blå månstenen hämtas upp. Vi såg gruvhålet där man klättrar ner i gruvan och tar upp stenarna. Sedan vaskas de så att alla de värdefulla blå stenarna och även vita tas om hand och slipas. Nära gruvan fick vi också se ett fruktträd. Eftersom jag aldrig har sett ett sådant är jag osäker på vad det var för slags träd, men eventuellt ett durioträd.

skylt gruva gruva vaskning blå månsten bearbetning av månsten durioträd

I Hikkaduwa som var drabbad av tsunamin såg vi ett monument som japanerna ställt upp till minne av denna katastrof som dödade många människor i Hikkaduwa. Just bakom finns järnvägen och det gick inte att rädda sig instängd i tåget när vågorna vattenfyllde det. Massor av människor dog och nära 40000 i övriga delar av landet.

monument

Nästa stopp var staden Galle. Där finns ett gammalt fort byggt av portugiserna och senare påbyggt holländarna på 15-1600-talen.
Efter att vi besökt staden åkte vi vidare till Yala Nationalpark.

byggnad i Galle fortet fortet

Yala National Park kan besökas via staden Tissamaharama i Hambantotadistriktet på södra Sri Lanka
Efter flera timmars resa på smala och skumpiga vägar kom vi fram till Yala nationalpark som är 979 kvadratkilometer. Det är bara 141 kvadratkilometer som är tillgänglig för allmänheten. I Sri Lankas nationalpark finns djungel, stränder, sötvattensjöar, floder och steniga buskskogar. Yala har världens högsta bestånd av leoparder och man kan se andra stora djur som elefanter, krokodiler, vildsvin, vattenbufflar och apor, men det finns också många fåglar, både i luften och på marken.
Vår chaufför hyrde en jeep som vi åkte runt med. Det första vi såg var ett vildsvin och sedan vattenbufflar. Vildsvin har vi ju hemma, så det var ju inte så exotiskt, men vilda vattenbufflar var roligt att få se. Nu fick vi också se stora krokodiler som vi inte lyckades se i floden för några dagar sedan.

 vildsvin  vattenbufflar krokodil krokodil

Hela tiden var uppmärksamheten på båda sidor av vägen, för vi ville ju se de vilda elefanterna. I stället såg vi apor, makaker, som hoppade från träd till träd och något slags kräldjur, som jag inte riktigt uppfattade namnet på. Jag tyckte de sa leguan, men är det verkligen en sådan, för den är ju lite lik varanerna, som vi såg vid floden, utom det att de vi såg då hade en helt annan mönstring på kroppen. Finns någon som vet vad detta är, så vill jag gärna veta det.

 Makaker leguan leguan

Nästa upplevelse var en mungo, som sprang kors och tvärs över vägen. Den fick mig förstås att tänka på Rikki-Tikki-Tavi i Djungelboken, när han räddade familjen från ormattacker. Sedan såg vi hjortar i stora mängder. Den här hjorten heter Axishjort och den ser ju ut som Disneys Bambi.

mungo hjortar hjortar

Ännu hade vi inte sett någon elefant, men vi fortsatte att söka i djungeln.

Slutet av vår safari bjöd på fantastiska upplevelser bland de vilda djuren
Vår jeepförare och guide hade hört att någon hade sett en liten skymt av leoparder. Han visste var det brukade hålla till ett par, men det var sällan de visade sig. Han åkte åt det hållet och där var det massor av jeepar med passagerare. Alla trängdes och tittade uppåt en bergshylla. Plötsligt kom vi fram och kunde se två leoparder i solskenet på klippan, fantastiskt! Det är inte många som får se dem.

jeepar leoparder leoparder

Vi fortsatte sedan åt ett annat håll för att återigen hålla utkik efter de vilda elefanterna. Plötsligt skymtade vi en liten unge i djungeln, men vi tappade bort den igen. Efter många rundor såg vi en stor elefant komma emot oss. Guiden, som kände området, visste att den sedan rörde sig mot vattnet i närheten. Vi rundade elefanten och åkte mot vattnet. Där kom plötsligt elefanter från alla håll och kanter. Från ett håll kom fyra stycken i en rad, varav den ena var mycket liten. Från ett helt oväntat håll kom sedan en elefant med en ännu mindre unge. Hon ställde sig mycket nära oss och ammade sin lilla baby.

elefant elefanter elefant med baby

Det började skymma och det var dags att åka ur nationalparken och då kom vi återigen till leopardernas klippa. Döm om vår förvåning när vi såg att den stora leoparden låg och poserade högst upp på klippan. Vilken dag och vilken lycka vi kände!

leopard

Att vägen hem till hotellet tog åtskilliga timmar gjorde ingenting. Vi kom dit strax före halv två på natten och somnade gott.

Det fanns förstås också mängder av olika fåglar i Yala National Park
Dessa bilder visar storkar (Painted Storks) och Påfåglar. Det var de fåglar man såg allra mest av.

stork stork och påfågel påfågel

På en gren satt en örn (Crested Hawk-eagle). Det var tacksamt, för de örnar man ser i luften hinner man aldrig fånga på bild.

örn

En fågel vi hade sett förut, vid hotellområdet var Kungsfiskare (Kingfisher). Tyvärr en suddig bild.
Den andra fågeln (Common Hoopoe) var mycket svårfångad. Jag fick med den på två bilder, men båda är suddiga. Den såg så rolig ut när den flög, men den var snabb så det blev ingenting av de bilderna.
Till sist den söta lilla Green Bee-eater.

Kingfisher Common Hoopoe Common Hoopoe Green Bee-eater

Vi hade en underbar vecka med många upplevelser.

 

Copyright 2011 © Barbro Eriksson All Rights Reserved
Sidan gjord november 2011.