Sharm el Sheikh, Egypten 11-18 januari 2009

Text och bilder - Barbro
Klicka på bilderna för att se dem lite större

Den här gången hade vi bestämt oss för att ta en "sista minuten resa". Vi hittade en hos en resebyrå vi aldrig hade hört talas om, nämligen GoStay. Vi var lite fundersamma, men chansade, för jag hade sökt lite på nätet och det verkade OK. Resan var billig och hotellet såg skapligt ut och det låg bara några minuters gångväg från stranden. Vi reste med Norwegian och det visade sig att vårt reseföretag inte hade särskilt många resenärer på planet, utan de flesta reste med Detur. När vi skulle få vårt visum på flygplatsen hade vi stor fördel av att inte vara så många, för vår kö var mycket kort.

Hotellet Kahramana visade sig vara bättre än vi hade vågat tro. Personalen var mycket trevlig och frukosten som ingick hade det mesta man ville ha. Det enda Janne saknade var bacon, men jag var desto nöjdare, eftersom det fanns möjlighet att få nygjord omelett varje morgon. Poolen var inte jättestor men uppvärmd, vilket kan vara bra den här årstiden. Det fanns alltid plats runt poolen om man ville ligga där och läsa, men vi valde nästan alltid att ligga vid havet.
I hotellet fanns bl.a. en butik med parfym, där vi handlade ett par gånger och grabbarna där vinkade så glatt varje gång vi gick förbi. Vi kände att de allra flesta människor var trevliga och tillmötesgående.

Vårt hotell

Vårt hotell Kahramana

Hotellpoolen

Hotellpoolen

Personalen på hotellet hade listat ut att jag fyllde år. Tårta och uppvaktning blev en stor överraskning när vi kom hem efter födelsedagsmiddagen.

Uppvaktning med tårta

Uppvaktning med tårta och sång

Hela området vid Naama Bay var uppbyggt för turism. Det bodde inga egyptier där, det var bara hotell. Man såg alla komma från bussarna på morgnarna promenerande ner till restauranger eller hotell där de arbetade. Vår busschaufför som körde oss från flygplatsen berättade att det var så dyrt i Naama Bay att ingen hade råd att bo där. Vi märkte också att allt var dyrare än i exempelvis Hurgada och Kairo, men jämfört med Sverige var det ändå billigt.
Det fanns mängder av souveniraffärer överallt och många försökte locka oss att köpa. Man vande sig ganska snabbt och det visade sig bra att tacka nej på deras eget språk. Om man sa "la shukran"(nej tack), så fick man genast vara ifred.

Promenadgata

Barbro

Restauranger fanns det också gott om. Vi passade på att äta mycket fisk och skaldjur, för det är extra gott här. Vi hade några favoriter bland restaurangerna. Allra bäst tyckte vi om "Dananeer" som låg längst ner på promenadgatan, upp för en trappa. De hade generösa portioner och bra priser. De serverade också vin till bra pris. Nackdelen var att det var inomhus.
En ytterligare favorit var "Laialy Kan Zaman" som låg åt andra hållet, efter gågatan åt höger. De hade inte vin på matsedeln, men man fick gärna ta upp sin egen vinflaska, så serverade de gärna. Deras skaldjur var jättegoda. Man kunde välja själv vilken hummer, räka eller annat man ville ha, så lagade de till den. Priserna var tilltalande. God mat hade även "Pomodoro", en välbesökt italiensk restaurang vid promenadgatan, men den var en aning dyrare än de andra, men efter svenska mått mätt, var det inte dyrt.

Dananeer

Restaurang Dananeer

Laialy Kan Zaman

Födelsedagsmiddag på Laialy Kan Zaman

Vi var för det mesta vid stranden. Det var skönt att bada och det var ca 20 grader i havet. Ibland kom det fiskar alldeles vid benen när man badade. Vi tog tillfället i akt att koppla av och läsa böcker.

Vid havet

Janne vid havet

Vi gjorde också ett par utflykter. Den första var till St. Cathrine´s kloster, som är det äldsta kontinuerligt bebodda klostret i världen. Klostret är uppkallat efter heliga Katarina som var den första kvinnan som led martyrdöden på 300-talet i Alexandria. Det byggdes 337 e Kr. Klostret har en unik samling av ikoner och bibelskrifter. På bergstoppen bakom klostret sägs Moses ha tagit emot de 10 Guds bud. Klostret ligger på platsen där Gud uppenbarade sig för Moses i den brinnande busken. Ett exemplar av den hänger ut över en klostermur innanför klostrets fyra väggar. Bergsområdet är heligt för de tre världsreligionerna: kristendom, islam och judendom.

katarinaklostret Mose brinnande buske

En annan liten utflykt var med en glasbottnad båt för att se alla de färgglada fiskarna och korallerna i havet.

Glasbottnad båt fiskar

Vi upptäckte att det som vanligt var bättre att beställa sina utflykter på plats än att ta dem via resebyrån. Det var nästan halva priset att ta utflykten till Katarinaklostret med en lokal arrangör. Vi var mycket nöjda med vår resa.

 

 

Sidan gjord av Barbro den 10 februari 2009.