Tala Bay Aqaba, Jordanien 30 januari-6 februari 2010

Text och bilder - Barbro
Klicka på bilderna för att se dem lite större


Vi lämnade Sverige för att få en paus i snövädret. Varför inte Jordanien, tänkte vi, för där kan vi ta en utflykt till den gamla staden Petra, som blev invald till ett av världens nya sju underverk 2007. Vi hittade en mycket billig och prisvärd resa hos Apollo.

Vårt hotell, Radisson Blu, var av hög standard.

Vårt hotell

Vårt hotell

När vi kom fram var det redan mörkt, men vi tog en promenad runt alla de fem poolerna och även nere på stranden. Eftersom vi var törstiga slutade vår vandring vid hotellbaren.
Vi vaknade tidigt följande dag och konstaterade att utsikten från balkongen var helt OK. Åt sedan en frukost som hade kunnat vara hur stor som helst. Allt man kunde tänka sig fanns att få. Det var svårt att välja, men mitt första val kommer alltid att vara en omelett med egen vald fyllning.

Utsikt från vårt hotell i mörker

Utsikt från vårt hotell i mörker

Frukost

Frukost

Vi gick efter stranden till marinan som ligger mycket nära hotellet. Där fanns, förutom fina båtar även ett par restauranger. Det pågår stor aktivitet med att bygga hus med lägenheter i området. Där kan den som har råd, hyra en våning och exempelvis övervintra. I själva verket är hela Tala Bay ett mycket nytt turistområde. Det finns bara 3 hotell här och två invigdes så sent som 2009. Även staden Aqaba 14 km härifrån är mycket nytt som semestermål.

Barbro, Marinan

Barbro, Marinan

Marinan

Marinan

Vi åkte in till Aqaba med hotellets gratisbuss tillsammans med ett holländsk par. Väl inne i centrum blev vi uppraggade av en taxichaufför som ville visa oss runt i staden för 25 dinarer. Eftersom vi var fyra stycken tyckte vi det var ett bra förslag, så vi chansade.

Vi såg mycket, bl.a. ruinerna av en antik romersk kyrka. Tredje bilden visar där tre länder möts, Jordanien på vår sida och i bakgrunden på höger sida Israel och till vänster Egypten. Den trevliga chauffören körde oss också till ett akvarium och på bild 4 kan du försöka se två stenfiskar. De låg alldeles stilla och vi läste oss till att de var mycket giftiga. Den stora vattensköldpaddan var lite nyfiken på oss.

Efter den långa åkturen runt i staden tog vi oss något att dricka, sedan gick vi åt varsitt håll och fönstershoppade. Vi var rätt hungriga när vi sedan slog oss ner och beställde in var sin tallrik stora härliga räkor. Efter detta återstod bara att haffa en taxi till hotellet.

Ruin av romersk kyrka

Ruin av romersk kyrka
Vattensköldpadda

Vattensköldpadda
Aqaba

Aqaba

Stenfisk

Stenfisk
Janne tillsammans med ett holländskt par

Janne tillsammans med ett holländskt par
Middag

Middag i Aqaba

En heldag i den gamla staden Petra.
Uppstigning klockan fem för att åka till Petra som 2007 utsågs till en av de nya sju underverken. Efter tre och en halv timmes körning kom vi fram till Visitors´ Centre. En promenad på 500m förde oss till en smal lång passage, 1200m lång och 80m djup (Siq). Innan dess hade vi redan fått flera skönhetsupplevelser. Strax utanför staden Petra såg vi obeliskgraven.

Väl inne i den trånga Siq såg vi en vattenränna hela vägen på vänster sida och en sluten vattenledning på höger sida. Då ska man komma ihåg att detta byggdes ca 600 år före Kristi födelse av nabatéerna som folket hette. Vi såg många gravar som hål i klipporna och även inhuggna bildnischer.

Siq, den trånga passagen, har uppstått mellan den afrikanska och den arabiska plattan.

I slutet av promenaden öppnade sig plötsligt en vy med en byggnad kallad Treasury (Skattkammaren). Den var fantastisk och ändå var det egentligen bara toppen man såg på den för våningen under var inte helt utgrävd. Varför den kallas skattkammaren vet jag faktiskt inte, men kanske man hittat många dyrbara saker där, men det är en grav. Flera gravar fanns med mycket vackra färger. Näst sista bilden visar teatern.

Vi har bara sett en bråkdel av staden på en hel dag. När solen gick ner var det dags att åka hem till hotellet.

Klicka här så ser du flera bilder från Petra!

På väg in i staden Petra

På väg in i staden Petra
Vi skymtar Skattkammaren

Vi skymtar Skattkammaren
Teatern

Teatern

Obeliskgraven

Obeliskgraven
Skattkammaren

Skattkammaren
Solnedgång

Solnedgång

Nästa dag blev frukosten inte så tidig, vi hade ingen brådska. Vi tog shuttlebussen från hotellet och strövade sedan runt i Aqaba flera timmar. Naturligtvis blev det en del bilder igen och det passade bra att rikta kameran mot Eilat i Israel på andra sidan Röda havet, för sikten var mycket klar.

Vi drog oss sedan mot den jättehöga flaggstången med flaggan som minner om den stora arabiska revolten 1916. I det gamla slottet måste vi ju bara gå in, för vi älskar ju gamla stenar. Där fanns också ett antal mammor med barn och de blev så väldigt intresserade av oss. Den största av de små skulle absolut fotas tillsammans med mig med mammans mobilkamera och sedan ville de att jag skulle ta kort på alla barnen. Folket här är ännu inte vana vid turister, för resmålet är så nytt.

Det var sedan dags att besöka matmarknaden och där passade jag på att köpa lite saffran och även ¼ kg chokladkaffe som paketerades lite extra fint. Det ska bli spännande att smaka, för det luktade så gott.

Väl tillbaka till hotellet satte vi oss med lite dricka och en bok och myste i solskenet. Solnedgången var vacker även denna kväll.

Eilat

Eilat

Flaggstång

Flaggstång

Vi köper chokladkaffe

Vi köper chokladkaffe

Glasbottnade båtar

Glasbottnade båtar

Mat- och grönsaksmarknad

Mat- och grönsaksmarknad

Något att dricka

Något att dricka

Himlen var klarblå när vi vaknade, så det var definitivt läge för sol och bad. Vi var inte så snabba ner i vattnet, så när det började komma moln på himlen nöjde vi oss med att njuta i värmen och läsa våra medhavda böcker. Vi satt där länge och var nästan ensamma på stranden. Idag var en stor utfärdsdag för flera reseföretag, så hotellet var ganska tomt på folk.

Efter lite solning och dricka bestämde vi oss för en resa med shuttlebussen in till Aqaba för att äta något gott. Vi hade fått en del restaurangtips. Där bussen stannade fanns en Mc Donalds, men den skippade vi förstås. Vi konstaterade bara att priset låg på ca 27 kronor för en måltid där. En ensam kamel låg mitt emellan vägbanorna och såg trött ut.

Vi valde en fiskrestaurang, Floka, och det var inget dåligt val, för fisken vi valde smakade fantastiskt. Fisken hette gruba eller groba och var klarröd.

Vid havet

Janne och Barbro solar på stranden vid Röda havet

Kamel

Kamel mitt emellan vägarna

Floka

Fiskrestaurangen Floka

Vid havet

Stranden

Mc Donalds

Mc Donalds

Fisk

Fisken vi åt

Den här tiden av året är detta egentligen inget badresemål även om det går att bada och sola ibland. Vi åkte hit av två skäl, upplevelser och för att slippa snön en vecka.

Vi har gått runt i Aqaba flera dagar nu och man upptäcker alltid nya saker. Det är extremt mycket nybyggnation och det behövs kanske både nya hotell, affärer och bostäder nu när turisterna har hittat hit. Arbetarskyddet tycks vara klent upptäckte vi när vi såg byggnadsarbetarna balansera på bara en planka högt uppe på ett hus. De vinkade glatt till oss när vi filmade och fotade dem.

Att shoppa i Aqaba är kul för det har blivit ett skattefritt område pga. att de vill konkurrera med Egypten som har billigare priser. Vi köpte skor och en del annat.

Den libanesiska maten är verkligen god. Den här dagen festade vi på både jättehärliga förrätter och kofta, som är lammkött. Under en god soppa med potatis låg en stor pannbiffliknade kofta.

På kvällen är det alltid gott att få en liten drink eller öl.

Bygge

Byggarna balanserar på endast en planka

Butik

Vi köper små kameler till barnbarnen

Libanesisk mat

Libanesisk mat

Skoaffären

Skoaffären

Libanesisk restaurang

Vi åt på en libanesisk restaurang

Dryck

En drink och en öl

Vi reste med buss de 27 milen och i början gick resan genom en mycket bred dal, en förkastningsspricka, mellan den afrikanska och den arabiska plattan. I början var det mest öken, men när vi kom ner på lägre höjder odlades det mycket och det var full aktivitet. I ökendelen finns väldigt många vilda djur, för där finns ingen som jagar. Det är militärområde och då kan ingen bära vapen där.

Stora dammar med vatten från Döda havet såg vi och stora industrianläggningar där det framställdes pottaska och även en del annat. Man tar så mycket vatten från havet att vattennivån sjunker ½ m/år eller t.o.m. mer, något som måste åtgärdas. Floden Jordan har blivit mycket smal därför att man pumpat upp alldeles för mycket vatten. Den har delvis tagit en annan riktning och Jesu dopplats ligger nu en bit ifrån floden av den anledningen.

Många förslag har funnits när det gäller platsen där Johannes Döparen döpte Jesus. Nu är platsen bestämd och enligt uppgifter fanns mycket som pekade på just denna plats. Påven John Paul II var på plats i january 2000 när platsen fastställdes och man hade en stor mässa. Platsen heter Bethany-beyond-the-Jordan. Bilderna visar platsen där tre kyrkor har byggts på varandra och det har man upptäckt beroende på att man hittat tre lager mosaikgolv varav ett syns på bild 5.

Här möts tre religioner, kristendom, islam och judendom. En av de finaste kyrkorna i området finns på bild 7 invid floden. Israelerna har en liknande plats på andra sidan floden. Vi kan titta på varandra tvärs över. Vi var dock tillsagda att vi inte fick tala med dem och vi fick inte heller fotografera vakterna. Nu råkade en vakt hamna på bilden, men syns bara bakifrån, så det är nog OK.

Det här är det allra närmaste Israels gräns vi kan komma.

Odling

Här odlas det på slätten

Johannes Döparens plats

Johannes Döparens plats

Mosaik

Mosaik

Jordan

Floden Jordan

Dammar

Dammar

Mosaik

Mosaik kvar från äldre kyrkor

Kyrka

En nyare kyrka

Israel och Jordanien

Israel på andra sidan

Eftermiddagen tillbringade vi vid Döda havet. Inträdesbiljetten inkluderade även lunch. Vi åt en god buffé och godsakerna som fanns att äta efter maten var som vanligt söta och goda.

Området var stort och förutom att bada i havet kunde man välja ett dopp i någon av poolerna. Vi valde förstås havet som har 33% salthalt och innehåller massor med bra mineraler. Döda havet är någonstans mellan 250 m och 350 m djupt, därom tvistar de lärde. Vattentemperaturen är +25ºC. Vi tvekade en liten stund om vi skulle smeta ner oss med den svarta leran eller ej, men frestades att prova.

Innan man smetar in leran på kroppen ska man doppa sig i havet. Sedan smetar man in sig så gott man kan med ett lager lera, som får torka på kroppen. När leran är torr hoppar man i vattnet igen. Ju längre man är i vattnet ju mer gör mineralerna nytta för huden. Hoppa och hoppa förresten, vi gick sakta i för botten var full av saltavlagringar som var ganska vassa. Inte förrän man kom ut en bit var det sand under fötterna. Plötsligt försvann bottnen och man stod upp eller välte omkull i vattnet. Snacka om att flyta som en kork!

Vi jobbade hårt för att få bort all lera, för den satt verkligen fast på både kroppen och badkläderna. Som tur fanns det gott om duschar och tvål i omklädningsrummen. På väg hem såg vi Lots hustrus saltstod, ja historien kan väl alla. Solen sänkte sig bakom molnen och himlen blev vacker. Den lyste också upp bergen.

Döda havet

Döda havet

Janne flyter

Janne flyter

Barbro och Janne

Barbro och Janne

Lots hustrus saltstod

Lots hustrus saltstod

Barbro flyter

Barbro flyter

Insmetade medresenärer

Insmetade medresenärer

Döda havet

Här ser vi saltavlagringar i Döda havet

Solnedgång över Döda havet>

Solnedgång över Döda havet

Vår vistelse i Jordanien har varit en mycket trevlig upplevelse. Vi har lärt känna landet och sett många intressanta platser. Eftersom turismen inte har tagit fart ordentligt kommer detta att bli en ny stor upplevelse för många i framtiden. I Aqaba byggs ju massor av nya hus med lägenheter och även många hotell, så landet räknar med åtskilliga nya turister framöver. Jag har aldrig någonsin sett en så stor byggboom förut. Jordanien är ett kungadöme och har ganska nyligen (1999) fått en ny ung och modern regent, Abdullah Hussein. Han är välutbildad och gör mycket för folket och är väldigt populär.

Vårt hotell var också fantastiskt lyxigt och vi är inte vana vid att bo på så fina hotell, men tog tillfället i akt när vi hittade ett mycket bra pris på resan. Kanske har det varit svårt att sälja resorna, eftersom inte särskilt många har hört om detta resmål än. Hur som helst är vi mycket nöjda.

 

Copyright 2010 © Barbro Eriksson All Rights Reserved
Sidan gjord mars 2010.