Indien 4 februari - 21 februari 2013

 

Text och bilder - Barbro

Klicka på bilderna för att se dem större, backa sedan för att komma tillbaka till reseberättelsen

 

Vi reste med Indcenresor och vår guide i Indien heter Henric Carlsson.

Dag1
På väg till Indien med Qatar Airways, rankade som det bästa flygbolaget.

Ska du ut och flyga och välja mellan Qatar Airway och ett annat flygbolag, så rekommenderar jag Qatar. Det var inte mycket dödtid på planet, för man kunde se på film, lyssna till musik, eller en hel del annat. Det bästa var också att alla hade en egen skärm, så man kunde välja sin sysselsättning när man ville. Benutrymmet var bra tilltaget och det var skönt, när man slog sig ner och fällde ryggstödet med en god bok.
Vi tog en whisky och efter någon timme ytterligare kom maten. Vi fick välja mellan kyckling och fisk. Vi tog kyckling och den var mycket god. Vinet som vi drack till var inte så jättegott, men det dög. Inget tjafs med betalning som på charter, allt var gratis.

Janne skärm flygmat Doha karta

Efter att planet landat hittade vi mannen med skylten, som visade vem vi skulle åka med. Det tog lång tid innan vi kom iväg för det regnade och han kunde inte lägga upp bagaget på taket. Han gick iväg och skaffade en liten taxi, som två personer och deras bagage fick sitta trångt i och sedan åkte vi, som var tre personer, in i bilen han kommit i.
Vi åkte till hotellet, som verkligen inte såg ut som ett hotell, varken utvändigt eller invändigt. Ingen riktig reception fanns inte och ingen tvål i badrummet trots att jag bad om det tre gånger. Riktigt uselt! Däremot var maten mycket god, men den intogs i ett rum i källaren vid ett långt bord med gamla vaxdukar på. Jag är säker på att alla i gruppen, precis som vi, undrade vad som skulle komma härnäst i hotellväg, men de flesta hotellen var riktigt bra.

Dag 2
När vi kommit fram och vilat oss lite på morgonen skulle vi utforska Delhi.

Efter lunch begav vi oss iväg med buss. Första stopp var Indiens största moské, Jama Masjid. Den uppfördes på order av Shah Jahan, som även uppförde Taj Mahal. Den stod klar år 1656 och är idag en av de största och mest välkända moskéerna i Indien. Skor och strumpor togs av och alla damer blev påklädda.

Jama Masjid Jama Masjid Jama Masjid Jama Masjid Jama Masjid utsikt från Jama Masjid

Vi åkte sedan med cykelrickshaw längs smala gator och gränder i Chandni Chowks basarkvarter. Våra förare var duktig att parera mötande cyklar, tuktuk och bilar. Kolla elledningarna på bild 2 och 3.

cykelrickshaw elledningar cykelrickshaw cykelrickshaw cykelrickshaw cykelrickshaw

Dag3
Delhi har mycket att se och på eftermiddagen såg vi Mahatma Gandhis museum, India Gate och ett Sik-tempel.

Första bilden visar Ghandis hus. Museet var mycket intressant. Vi fick höra hur han dog av ett pistolskott den 9 januari 1948. Vägen till sin död visades med hans fotspår. Inne i museet fanns mycket att titta på.

Mahatma Ghandi Mahatma Ghandi Mahatma Ghandi Mahatma Ghandi Mahatma Ghandi Mahatma Ghandi

Vi såg India Gate, Triumfbågen, till minne av de indiska soldater som stupat i första världskriget och även de indoafghanska krigen. Deras namn är inhuggna i monumentet. Där fanns många vakter som skyddade minnesmärket och den evigt brinnande lågan för den okände soldatens grav.

India Gate India Gate India Gate

Ett sikhtempel hann vi också med. Barfota och med huvudbonader tittade vi på det vackra templet där alla som ville fick äta sig mätta på en god och näringsrik måltid när som helst. Där lagades det massor av mat av obelönade volontärer.

sikhtempel sikhtempel sikhtempel sikhtempel

Vi åkte med rickshaw ner till Gangesfloden för att se hur de brände de döda Man bränner de döda för att sedan sprida askan i Gangesfloden. Det är bara en liten del av askan som sprids. Vi satt i en båt för att se hur allt gick till och vi tände små eldar med en blomma och de flöt ganska länge. Det var samtidigt sång och ceremonier för att hylla moder Ganges, Shiva m.flera. Man bränner de döda för att sedan sprida askan i Gangesfloden. Det är bara en liten del av askan som sprids. Vi satt i en båt för att se hur allt gick till och vi tände små eldar med en blomma och de flöt ganska länge. Det var samtidigt sång och ceremonier för att hylla moder Ganges, Shiva m.flera.

Dag4
Vi återvände till Gangesfloden på morgonen dagen efter att vi sett ceremonierna med de döda

Vi åkte buss en bit och gick sedan en promenad till Gangesfloden för en båttur. Många Indier badade i den heliga floden och på några ställen tvättades det också kläder i floden. Vi gick en promenad i gränderna. Vägen var våt efter nattens regn och den blev hal eftersom där fanns mycket kodynga. Våra skor behövde sedan lite omsorg. På eftermiddagen såg vi platsen där Buddha predikade. Platsen heter Sarnath.

heliga bad i Gangesfloden heliga bad i Gangesfloden tvätterskor gränd Buddhas plats Buddhas plats, Dhamekh Stupa

Nu var det dags att förflytta oss och det gjordes med flyg

Dag 5
På morgonen flög vi till Khajuraho
.

Vi bodde på ett 5-stjärningt hotell, men i ett annex, som inte hade lika trevliga rum som det 4-stjärniga vi hade två nätter innan. Kallt i rummet, ingen telefon och ont om lampor. Som tur var så var det bara en natt. På kvällen såg vi indiska danser och det var trevligt.

flyget hotellet dansen dansen dansen

Dag 6
Khajuraho var en liten by , bara 10000 invånare, men de hade många vackra tempel från 600-1300-talet

Vår guide berättade att en prästdotter var mycket vacker och månguden blev mycket förälskad i dottern. Detta var under Chandela dynastin eller mån-dynastin och de mycket ovanliga och utsmyckade templen hade skulpterade statyer som även användes i undervisningssyfte. På utsidan av templet var det mängder av erotiska bilder, men inuti fanns inga sådana.

tempel tempel tempel tempel tempel tempel tempel

Vi reste sedan med buss halvvägs till Agra och tog sedan tåget dit. Hotel Aman var ganska gammalt och slitet men helt OK.

tåget tåget

Dag 7
De sju nya underverken

Idag såg vi det sjätte av de sju nya underverken. Vid en direktsänd gala i Lissabon den 8 juli 2007 presenterades de nya underverken.
Vi har tidigare sett, i den här ordningen, Chichen Itza, Kinesiska muren, Petra, Colosseum, Machu Picchu och nu Taj Mahal. Kvar att utforska är Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Chichen Itza 2003Chichen Itza

Kinesiska muren 2004 Kinesiska muren

Colosseum 2009 Colosseum

Petra 2010 Petra

Machu Picchu 2010 Machu Picchu

Taj Mahal 2013 Taj Mahal

Denna Förmiddag ägnades åt Taj Mahal och det var orsaken till vår resa

Efter en lite längre sovmorgon än vanligt åkte vi upp till Taj Mahal. Vi gick in genom den östra porten. Kejsaren Shah Jahan hade många fruar, men bara en favorithustru Mumtaz. Hon dog i barnsäng när hennes fjortonde barn skulle födas och Shan Jahan lät bygga Taj Mahal som minnesmärke till sin hustru. 22 år tog det att bygga upp templet, ett fantastiskt byggnadsverk. I och med detta har vi endast ett underverk kvar och det är Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Vi gick in genom östra porten.

tvätterskor gränd Buddhas plats Buddhas plats, Dhamekh Stupa heliga bad i Gangesfloden

Vi besökte också Agra fort som var mycket intressant att se. Det hade nog inte varit så mycket strider där för det fanns bara ett kulhål i muren och där häckade nu två rosenringsparakiter.Där fanns också ett tempel av Shan Jahan. Det hade blivit ganska illa åtgånget med klotter och annat och var inte så fint som Taj Mahal.

tempel tempel tempel tempel tempel tempel

På eftermiddagen åkte vi till Fatehpur Sikri dit Akbar den Store flyttade staden

Akbar den Store lät bygga ett stort antal hus till sina hustrur. Akbar var muslim och till sin hinduiska fru byggde han ett stort hus. Hon var hans favorit eftersom hon födde hans första son. Nästa fru var kristen, kom från Goa och i hennes hus fanns målningar med bakgrunder i många färger både i tak och på väggar. Bilderna var från lite olika religioner, vilket han tydligen tyckte var bra. Tredje frun var muslim från Turkiet och hon fick ett hus som bara var ett sovrum. Å andra sidan bodde hon mycket nära sin mans hus.

Det fanns många flera byggnader som t. ex. bibliotek, skattkammare m.m. Man har kunnat läsa att de t.o.m. lekte kurragömma i skattkammaren för att det fanns så många mellanväggar. Runt omkring Akbar den Stores alla fina byggnader fanns det massor av ruiner där den övriga befolkningen hade bott.
När Akbar 1571 bestämde sig för att bygga sig en ny huvudstad, valde han Sikri som bara var en liten by. Orsaken var bland annat att en helig man i Sikri några år tidigare hade utlovat Akbars första sons födelse. Efter 14 år övergav alla staden och flyttade till Lahor. Hela staden hade vid flytten ca 200 000 människor. Staden kallades sedan spökstaden. I Lahor bodde de sedan bara i 8 år och flyttade sedan vidare till Agra.

Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri
Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri Fatehpur Sikri

Dag 8
Tidigt på morgonen sa vi adjö till hotellet och färden gick till Jaipur

Väl framme i Jaipur fanns ett astrologiskt centrum med observatoriet Jantar Mantar. Där fanns många olika solur, stora och små. Ju större de var, desto mer precision. Varje stjärntecken hade också sitt solur.

Jantar Mantar Jantar Mantar Jantar Mantar Jantar Mantar Jantar Mantar

I vindarnas palats kunde damerna titta ut på folket utan att de syntes.

Vindarnas palats

Maharadjan hade förstås palats i Jaipur, Citypalatsen. Som de flesta palats vi sett var de fint dekorerade, som t. ex. Monsunporten, Vinterporten, Vår- och Sommarporten. Vi tittade på klädedräkter och gamla vapen där också.

Monsunporten sommarporten Vinterporten Palats

Efter att vi sett Citypalatsen stannade bussen till så att vi fick fotografera Jal Mahal(Lake Palace)som anvädes av Maharadjan i Jaipur för att jaga fåglar.

Jal Mahal

Staden kallas Den Rosa Staden och den byggdes på 1700-talet. Utefter en lång bred gata byggdes det massor av butiker på båda sidor av gatan. Alla butiker var lika stora och namnet var skrivet ovanför butiken. Allt detta planerades redan när de byggde staden. Dag810 - 812

Den Rosa Staden Den Rosa Staden Den Rosa Staden

Vårt övernattningsställe var ett palats som lydkonungarna över Bissau hade använt, men nu blivit hotell, Hotel Bissau. Det var verkligen mysigt att bo där. Bild: Dag 813-814

Maharadjapalats övernattning Maharadjapalats övernattningsrum övernattningsrum

Dag 9
Klockan sju gick bussen denna morgon för att vi skulle få se mycket

Kommer man tidigt för att se Amberfortet tjänar man mycket tid. Man tar sig upp på elefantrygg och köerna blir jättelånga. Vi stod inte länge i kö och vår guide kunde berätta för oss i lugn och ro, utan att ha massor av folk omkring oss.

elefantritt elefantritt

Fortet Amer högst upp byggdes på 1300-talet.
Lite längre ner i bergen byggdes på 1500-talet ett palats. Pga. ett missförstånd fick det heta Amberfortet och det var ett Maharadjapalats. Maharadjan hade 9 fruar. Som alla palats var det mycket vackert.

Amer Amberfortet Amberfortet Amberfortet
Amberfortet Amberfortet Amberfortet Amberfortet

Innan lunch hann vi med en shoppingrunda i den Rosa Staden.Det var roligt att se, men vi köpte bara kryddor, bl.a. svart kardemumma.

Amer Amberfortet Amberfortet

En lång bussfärd till Delhi avslutade dagen. Tyvärr var det samma hotell den sista natten som den första, men denna gång fick vi faktiskt en tvål.

Dag 10
Medan de övriga i gruppen åkte hem eller till annan destination, så åkte vi till Goa en vecka, så vi sa hej och kramade varandra.
Här är alla resenärerna:

Hela gruppen

När jag reser i olika länder försöker jag se efter lite fåglar eller andra djur. Det blev inte så mycket tid till det för programmet var ganska späckat. Någonting såg jag ändå bortsett från kor, getter, får och hundar. Här är först några bilder på fåglar från tågstationen där vi stod länge och väntade på ett försenat tåg. Den lilla med blått bröst ser ut som en tilltufsad Kingfisher och de andra mindre vackra fåglarna vet jag inte alls vad de heter.
En fågel har jag ändå lärt mig och det är rosenringsparakiter på bild 3 och 4. Vid Taj Mahal hade någon slängt ut lite mat och då blev det fart på en massa ekorrar. Jag trodde det var jordekorrar, men det är en slags palmekorre som inte ens är nära släkt med jordekorrar. Ev heter denna art Funambulus pennantii. Söta var de i alla fall.

kingfisher fåglar rosenringsparakit rosenringsparakit palmekorre

I Goa gör vi inte mycket mer än att bada och det är skönt efter vår rundresa

Vi hade ett litet problem, här. En del ville gå till stranden och en del ville bada i poolen. Vi försöker kompromissa så mycket vi kan. I morgon kan vi förhoppningsvis göra en fisketur med båt tillsammans, det ska bli kul hoppas vi.

Maten här på Whispering Palms Beach Resort är mycket god. Städningen och rummet är vi jättenöjda med. Vad kan man mer begära?

Bad Bad Bad Bad Bad Bad

I tisdags åkte jag och Janne på en fisketur

För att fiskelyckan skulle bli stor steg vi upp klockan fem på morgonen och gjorde oss i ordning för att åka iväg vid sextiden. Vi åkte taxi i ungefär 10 minuter och var framme vid båten ganska fort. Vi gick försiktigt ner till stranden där motorbåten låg. Det var kolmörkt ute. Motorbåten var lång och smal och tre grabbar skulle hjälpa oss att fiska. Det var ganska roligt att sitta och känna att det ryckte till några gånger, men någon fisk blev det inte tyvärr. Om vi hade fått en så skulle taxichauffören få den. När solen började gå upp kändes det lite varmare, men vi frös inte vilket de tre grabbarna gjorde. Det var roligt att vara ute på havet och plötsligt såg jag en delfin som hoppade högt och sen såg även Janne delfinerna. Tyvärr har de inte fastnat på bild.
En vacker byggnad på bergssluttningen var vi imponerad av, men vi såg också ett fängelse i närheten och den såg desto ruggigare ut. Vi var hemma ca halv tio igen och då var det dags för frukost.

soluppgång soluppgång väntan på napp väntan på napp fisketur fisketur fisketur

Efter en vecka i Goa är vi mycket nöjda och åt en avskedsmiddag med stora räkor

Trots all inclusive med mycket god mat, så ville vi fira lite och gick till en restaurang alldeles nära hotell Whispering Palm Beach Hotel där vi bor. Det visade sig vara en svenska som hade den restaurangen. Vi hade bestämt oss för havets läckerheter och jag och Janne tog Tiger prawns och Barbro tog Kings Prawns. Det var jättegott med en flaska vitt vin till. Janne och jag tog banana split som efterrätt. Restaurangen kan vi verkligen rekommendera.

avskedsmiddag avskedsmiddag

Vårt hotell har varit jättebra. Maten har varit god, musikunderhållning och annat, som exempelvis kvinnor som dansat och eldsdansare. Städningen är också bra, så vi har verkligen ingenting att klaga på. Nu har vi shoppat upp alla växlade pengar och i natt 00.30 reser vi hem till gamla Svedala. Vi hoppas att vi inte får en chock från +38 grader till - 10.

sista dagen sista dagen

 

Copyright 2013 © Barbro Eriksson All Rights Reserved
Sidan gjord febr. 2013.