Mina dockor

På gamla dar har jag blivit en docksamlare, men inte vilka dockor som helst, utan mest Gingerdockor. Det var något alldeles särskilt med Gingerdockor tyckte vi när vi var små. För det första fanns de bara på NK, sen kändes det nästan oöverkomligt att få äga en Gingerdocka. Jag minns, som om det vore i går, när min syster och jag åkte iväg till NK för att köpa var sin docka. Året var 1954 eller möjligen -55. Min hade mörkt hår och min systers hade ljust. Jag sydde en hel del kläder till dockan, men mest stickade jag. Jag var på Barnens ö på barnkoloni och där blev det många dockkläder stickade. Så småningom blev man tonåring och glömde bort dockan, men när man själv fick barn kom leksakerna fram och naturligtvis även dockan. Vart kläderna tog vägen vet jag inte, men dockan finns kvar och den ursprungliga klänningen, som nu är mycket sliten. Dockans ena ben har också lossnat och kommit bort, när ytterligare tre barn har lekt med den, men dockan finns ju ändå kvar, som ett minne från förr. Här står hon på sitt ena ben tillsammans med en gammal symaskin jag lekte med som barn.

  I febr. 2008 fick jag ett ben till min Ginger. Tack, Deb!

Det började med att jag annonserade efter ett vänsterben till dockan, för jag trodde att jag skulle kunna laga den. Jag fick inget svar på den annonsen. Sen upptäckte jag att det fanns en hel del annonser med dockor till salu. Det var tydligen inne att samla på just dessa dockor. Det hade jag ingen aning om. Jag började titta på annonserna och hittade genast en Gingerdocka till rimligt pris. När jag fick hem den upptäckte jag att den inte alls var som min, utan gjord en del år senare och inte alls lika fin, tyckte jag. Den hade vinylhuvud och inte hårdplast, som min hade. Dessutom var håret rotat, vilket det inte var på min docka. Den var märkt Ginger på ryggen också. Den bör ha kommit omkring 1957 har jag förstått nu.

Min jakt på en ny och hel Gingerdocka fortsatte och jag fann en brunögd Gingerdocka som heter Terri Lee, som kom 1956. Jag tyckte om det lockiga håret och hade tur att få köpa den väldigt billigt. Scoutdräkten var inte komplett, för skärpet fattades och även den lilla mössan. Jag antar att det var därför den inte var så attraktiv för samlare.
Jag hittade en liten Ginger med ljust hår, men någon hade klippt av henne det långa håret. Jag föll ändå för henne, trots att hennes huvud var lite löst och inte vred sig från sida till sida när hon gick. Inte heller har hon originalkläder för det finns ingen märkning i klänningen.
Nästa docka jag köpte visade sig inte alls vara en Ginger. Det är en Mindy eller Gigi (de är alldeles lika). Jag upptäckte när jag fick hem den, att hårdplasten inte hade samma glans som på Ginger och den var dessutom mer persikofärgad. Benen var inte alls lika uppe vid fastsättningen, men den vred huvudet fint när den gick. Kläderna är Gingers originalsköterskedress, vilket tydligt framgår av märkningen i klänningen.


Detta är en Ginger med vinylhuvud
 
 

Terri Lee har fått ett nytt skärp,
som är alldeles för brett.
 

Ginger med ljust hår
 
 

Gigi typ #2 1955 eller Mindy typ #1
1956-1957 som sjuksköterska
i Gingerkläder.

Nu hade jag fått lite "Gingernoja". Jag kunde inte låta bli att köpa en docka med mycket större ögon än den jag hade när jag var liten. Jag visste att gåfunktionen inte var OK och att armarna var lite slappa, men jag tyckte dockan var jättefin i övrigt. Håret är upprullat bak. Klänningen är original och även skor och strumpor. De här storögda Gingerdockorna kom 1955.
Den här dockan vet jag egentligen inte varför jag köpte. Kanske var det för den söta klänningen, inte Ginger original, men söt ändå. Det här är ingen Gingerdocka, det såg jag direkt redan innan jag köpte den. Ben och armar är mycket smalare än Gingers, händerna ser för stora ut för armarna och kroppen och den här frisyren har aldrig någon Gingerdocka haft. Det är inte en docka som kan röra på huvudet, men den är i mycket fint skick. På ryggen finns en stjärna med texten Hollywood doll. Klänningen är dessutom troligen hemsydd.
Nästa docka jag inhandlade var i alla fall en Ginger, en riktig skönhet, med ny rosa dress. Hon har t.o.m. strumpbyxor och sidenskor. Jag skulle gissa att hon har en ny peruk, om inte så är hon nyfrissad, för den här frisyren brukar Gingerdockorna inte ha. Dockan är i fantastiskt skick och huvudet rör sig när dockan går.
Denna Gingerdocka har jag en del funderingar kring. Hon har böjbara ben och sådana tillverkades 1956. Håret är gråblått och det har jag bara sett på Blue Fairy. Hon kan ha förlorat sina Blue Fairy-kläder och fått dem ersatta med andra originalkläderför de kläder min Ginger har är original, utom skorna och förmodligen hatten.


Vem kan motstå denna storögda
Ginger

Hollywood doll - Toyland Series
1950

Ytterligare en Ginger från 1955
med stora ögon

En av favoriterna med mellanstora ögon
i original Gingerkläder

Jag hade fortfarande inte hittat en mörkhårig docka med små ögon, liknade min, så letendet fortsatte. Jag stötte då på en liten söt sak, som inte var en Ginger, men jag ville gärna ha den ändå. Den har ett huvud som är fäst på ett annorlunda sätt, så den kan lägga huvudet lite på sned eller böja det framåt eller bakåt. Klänningen är hemsydd och ingentig verkar vara original. Hon har dock väldigt fint hår och fin frisyr. På fötterna är det målat vita skor med en liten vit rosett på. Hon heter Roberta och är från 1955.
Skam den som ger sig. Jag hittade till slut min docka. Den är precis likadan som den jag köpte när jag var liten. Skicket är förstås mycket bättre än min, det enda som inte fungerar perfekt är vridningen på huvudet när man rör benen, annars är den fantastisk. Håret är som orört, precis så ska den se ut innan man börjar kamma den. Underbyxor och skor är original, men den fina klänningen är sydd av någon duktig sömmerska. Hon har också en originalväska.
Tyvärr har jag lite svårt att sluta samla dockor nu. Jag har blivit biten, som man säger. Bl.a. finns ju en Ginger från före 1954 med målade ögonfransar. Den är väldigt söt. Jag har sett några, men inte köpt dem, för de har varit mycket dyra. Kanske gör jag ett fynd någon dag...


Roberta från Roberta Doll Company
1955

Ginger från 1954, den som fanns att köpa
på NK

Det har gått ett tag sedan jag gjorde denna sida. Nu har det kommit ytterligare några dockor till mig. Den första i raden var riktigt illa medfaren och hade klister överallt runt öronen och i pannan.Det var ett ganska tidsödande jobb att få henne någorlunda snygg. Hon har lite dåliga ansiktsfärger och är matt i ansiktet och även på övriga kroppsdelar. Hennes rufsiga hår kammade jag om och flätade. En ny röd klänning, väska och nya skor, så blev hon en riktig liten skönhet.

Nästa lilla ljushåriga docka är nyligen inhandlad och ett riktigt fynd. Hon har tyvärr blivit kortklippt, men är väldigt söt ändå. Hon har helt och hållet originalkläder och dessutom några fina ombyten, som också är original. Jag är väldigt glad för denna fina docka. Hon har fina färger i ansiktet. Det riktigt lyser om henne.

Docka nummer tre är också en fin Ginger i originalkläder. Färgerna är fina och även glansen i ansiktet, en riktigt fin isprinsessa!

Den sista i raden är den efterlängtade första Gingerdockan med målade ögonfransar från 1954. De brukar vara riktigt dyra, men några omständigheter gjorde att den inte var så attraktiv för köpare. Den fina originalklänningen har fått en skinnkant, som inte ska vara där. Tyvärr är den både limmad och påsydd. Den ska bort, men jag måste fundera på hur jag ska kunna göra det utan att klänningen blir förstörd. Skinnbiten på huvudet är limmad på håret, vilket inte är bra. Jag har dock hittat ett sätt att försiktigt avlägsna den, men det får vänta ett tag. Detta var orsaken tillatt jag fick den ganska billigt. Jag ska försöka ta reda på om det ska vara skridskor eller rullskridskor till dräkten. Tills vidare får hon nöja sig med skor.


De tre första dockorna har små ögon och är från 1954-55. Den fjärde är den första Ginger från 1954.

Ett annat fynd, en blunddocka med målade fransar, 1954.

De här dockorna har också fått ett nytt hem hos mig. De har alla stora ögon. Det är endast den sittande dockan i mitten som har originalklänning. Ett ganska säkert kännetecken på att dockorna är original är att högerhandens fingrar är åtskilda. På en del andra Gingerliknande dockor sitter två av fingrarna ihop på högerhanden.

3 gingerdockor
Alla tre är TYP #4 Stora ögon 1955
 
 
Visst är hon söt denna GingerÄnnu en charmig Ginger
Även dessa skönheter ser med stora ögon på världen. Ginger längst till höger har
regnrock och sydväst, original Ginger. Hon kom med soldräkt i mars, då det var
mulet och regnigt. Alltså, dags för klädbyte.
Ginger
I julhelgen kom min alldeles nakna Ginger. Som tur var hade jag en fin pyamas till min nya Ginger. Denna docka har de små ögonen.

Här finns en länk till Samlaren.org

Sidan gjord av Barbro 9/2 2006. Uppdaterad i febr.-09.
Copyright 2009,2010 © Barbro Eriksson All Rights Reserved