Reseberättelse

Vår resa till Egypten hösten 2005

Att kunna resa på semester i skarven oktober, november är alltid extra skönt. Det har gått en tid efter sommarsemestern och man börjar känna sig lite trött och sliten.
I år blev det en resa med Egyptson till Kairo, samt en kryssning på Nilen. Vi reste direktflyg med SAS och det tog inte ens fem timmar i medvind.
Mariott hotel Kairo
Vårt hotell, Mariott, motsvarade förväntningarna. Rummet var stort och med riktigt bra utsikt över Nilen från 12:e våningen. Detta hotell, mitt i hjärtat av Kairo, byggdes som ett kungligt palats inför invigningen av Suezkanalen.
Ankomstkvällens middag intogs på en båt på Nilen.
Utsikt över Nilen
Djosers trappstegspyramid Efter en natts god sömn såg vi Djosers trappstegspyramid i Sakkara, 20 km söder om Giza. Enligt vår guide är det den äldsta stenbyggnaden i världen, byggd på 2600-talet f. Kr. Vi såg också Mererukas grav med fantastiska målningar.
fotograferat i ett titthål
En mellanlandning på ett mattväveri hann vi med innan vi fortsatte till Giza och en av de stora höjdpunkterna, nämligen Cheops, Chefrens och Mykerinos pyramider. Den lejonliknade Sfinxen vakade över Gizaplatån. I Chefrens pyramid gick vi in i gravkammaren genom en mycket trång gång, där man fick huka sig ordentligt för att inte slå i huvudet. Gizas pyramider uppfördes ca 2700-2270 f.Kr. Visst är det fantastiskt!
Lunchen åt vi på en typisk turistrestaurang i Giza intill pyramiderna, men på kvällen åt vi en god middag i gamla stan.
mattor cheopspyramiden
Chefrens pyramid Sfinxen Janne i Giza
Luxor
Vi väcktes grymt tidigt (03.00) för avfärd till Luxor, där vi gjorde ett första besök i Konungarnas dal. Vi gick in i tre gravar, Thutmosis III (18:e dynastin), Ramses III (19:e dynastin) och Ramses IX (20:e dynastin). Jag hade gärna fotograferat de fina målningarna, men tyvärr var det förbjudet.
skylt trappor upp till grav uppe vid graven
De sedvanliga besöken på olika försäljningsställen blev den här dagen en butik med föremål tillverkade i alabaster. Vi fick se hur de tillverkades hantverksmässigt för hand.
Därpå följde Hatschepsuts stora dödstempel i flera terasser, delvis uthuggen ur en hög kalkstensklippa. Det var en imponerande syn. Tyvärr är drottningens avbilder vandaliserade av styvsonen Thutmosis III, som ville utplåna henne överallt där hon avbildades. Ett litet stopp gjordes vid de två stora Memnonstatyerna, som markerar platsen för ett försvunnet tempel.
tillverkning av föremål i alabaster Hatschepsuts tempel Memnonstoder
Efter incheckning på flodbåten, Princess Sarah, besökte vi Luxortemplet mitt i staden vid Nilens östra strand. Templet är tillägnat familjetriaden Amun, Mut och Khonsu. En lång sfinxallé leder fram till templet och två stora statyer av Ramses II vaktar på var sida om porten. En stor obelisk, 25 m hög finns också där. Det var egentligen ett par, men den ena skänktes i början av 1800-talet till det franska folket och står nu i på Place de la Concorde i Paris. Som så många andra tempel har Luxortemplet legat åtskilliga år begravt i sand och sedan grävts fram.
Princess Sarah Interiör Sarah Luxortemplet
kolonner i Karnaktemplet hatschepsuts obelisk Karnaktemplet låg ca 5 km från vår flodbåt.Det var fantastiskt att se bockhövdade sfinxer i rader och stora salar med kolonner. Den största, Hypostyhallen (64 ha), har 134 kolonner. Mycket imponerande var Hatschepsut-obelisken, 29.2 m hög, som hade mycket tydliga och oskadade hieroglyfer. Att den klarat sig så bra berodde på att den legat begravd i sand. Karnaktemplet är ett enormt stort komplex med flera tempel, kolossala statyer och en helig sjö.

I väntan på slussning vid Esna omringades flodbåtarna av ivriga försäljare i roddbåtar, som hade kläder och dukar att sälja. Plastpåsar med kläder kastades upp i båten, men kastades oftast genast tillbaka. Det var ett skådespel i sig.

kapprodd till alla båtar försäljare av kläder och dukar
Horustemplet Edfu
I hästdroska tog vi oss till Horustemplet, som var begravt under sand och dy i ca 2000 år. Templet är mycket välbevarat just beroende på att det legat under sand. Bygget påbörjades år 237 f. Kr under Ptolemaios III:e tid. Det var färdigt ca 200 år senare.
Horustemplets pylon har väl bevarade reliefer. Stenfalken avbildar Horus heliga djur.
stenfalk
Sobek och Haroeris tempel kvällen till ära klädda i egyptiska kläder Kom Ombo
I kvällsmörker gick vi trapporna upp till Sobek och Haroeris tempel. Sobek var krokodilguden och Haroeris var falkguden. Salarna var belysta och det fanns många fantastiska reliefer att beskåda. En del kvinnor och män var så fint uthuggna att man kunde se mönster och utsmyckning på klädedräkten. Några balsamerade krokodiler fanns i templet.
Den här kvällen var det typiskt egyptisk middag och fest. Många av oss på båten var klädda i egyptiska kläder.
Den ofullbordade obelisken Aswan
I ett gammalt granit brott ligger den ofullbordade obelisken. Det är ett stort, långt stycke granit, halvfärdigt och övergivit pga. en spricka som uppstod under arbetets gång.
Därefter besökte vi Pilaetemplet, som flyttats från havsbottnen några hundra meter upp. Detta var ett av UNESCO-projekten, som pågick från 1972-1980. Många tempel dränktes efter bygget av Assuandammen, men räddades till eftervärlden i och med uppförandet av Höga dammen.
Vi såg Höga dammen och fick veta att vattennivån ligger 70 meter högre än Nilen. Den gamla dammen används numera för elförsörjning.
Philaetemplet
Ramses II Abu Simbel Abu Simbel
En dryg halvtimme med flyg från Aswan ligger Abu Simbeltemplet. Det är uppfört mellan åren 1274 och 1244 f. Kr och flyttat. Det fanns tre förslag om hur man skulle rädda templet från att bli liggande under vatten. Det svenska förslaget om att flytta templet vann. Bit för bit tog man loss och flyttade både berg och tempel. Ett fantastiskt, men även dyrt arbete. Där fanns de kolossala statyerna vid ingången av Ramses II:es tempel. Fantastiska reliefer, hieroglyfer och ytterligare statyer fanns inne i templet. Man kände sig mycket liten i den omgivningen. Hathortemplet tillägnat Ramses II:es favorithustru, Nefertaris, låg intill och även detta var storslaget. Detta var absolut den största sevärdheten.
Hathortemplet
Abu Simbel
alabastermoskén Kairo
Åter i Kairo gjordes ett besök vid Citadellet och Alabastermoskén. Vi såg också den s.k. Hängande kyrkan, som är byggd ovanpå den gamla romerska Babylonfästningens södra porttorn.
Vi hann också besöka basarerna och handla lite, innan vi gjorde i ordning oss för att gå på middag och uppträdande på en flodbåt. Ramadan var precis slut och folk var glada och handlade godis, mat och kläder. Nu skulle man fira i dagarna tre!
Vår allra sista dag i Kairo tillbringade vi på Egyptiska muséet. Naturligtvis var avdelningen med Tutankhamuns skatter från gravkammaren det mest besökta, men fantastiska föremål från det gamla riket imponerade också.
Hängande kyrkan
egyptiska muséet Vi är mycket nöjda med resan i Egypten och tackar särskilt vår trevlige guide Ali Mustafa, som också hade stora kunskaper i Egyptisk historia och arkeologi och förmedlade detta på ett mycket bra sätt.

Text och bilder Barbro