Tre kryssningar med m/s Funchal 2009

1.   Norges fjordar  2. Island, Färöarna, Orkneyöarna  3. Nordkap

 

Norges fjordar 18 – 25 maj 2009

 

På väg ut med m/s Funchal mötte vi Ostindienfararen där besättning och passagerare var klädda i tidsenliga kläder.

 

ostindienfararen.jpg

0stind2.jpg

 

Captain´s Welcome Dinner 19 maj

Efter en välkomstskål och en härlig middag spelade orkestern upp till dans.
Tidigt morgonen därpå var det frukost uppe på däck för alla som ville se vattenfallen ”Sju systrar”. Klockan sju var vi framme vid Geiranger där jag kunde ta min första vy från båten.

boj.jpg

orkestern.jpg

geiranger.jpg

 

Sju systrar 20 maj

På vägen från Geiranger passerade vi åter vattenfallen ”Sju systrar”. Det blev en sen natt och havet var lugnt.

sju.jpg

nattbild.jpg

Olden 21 maj

Längst in i Nordfjorden ligger den vackert belägna byn Olden med en berömd kyrka i trä från 1700-talet.

olden1.jpg

olden2ky.jpg

olden3ky.jpg

 

Flåm 22 maj

M/S Funchal seglade in i Sognefjorden under natten och tidigt på morgonen var vi framme i Flåm i den innersta delen av Aurlandsfjorden. Här finns Flåmbanan som bjuder sina resenärer på en underbart vacker resa högt upp i bergen. Vi seglade sedan vidare till den innersta delen av Sognefjorden, Näröfjorden vid Gudvangen och hade hela tiden sällskap av ett stort antal måsar. Detta anses vara den vackraste fjorden tillsammans med Geiranger.

flam1-funchal.jpg

flam2train.jpg

flam4mas.jpg

 

Bergen 23 maj

Bergen är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Den första bilden visar Bryggen, som förresten brann för knappt ett år sedan. Om jag minns rätt hade elden skadat två av husen ganska rejält, men ytterst lite syntes av detta idag. I staden ligger husen ganska tätt uppe på sluttningarna runt stadskärnan och på båda sidor om viken. På torget säljer man fisk, skaldjur och diverse souvenirer. Med sina blommade buskar och träd visade sig staden från sin bästa sida.

bergen1-bryggen.jpg

bergen2-utsikt.jpg

bergen3-lax.jpg

 

Torshavn, Färöarna 26 maj

M/S Funchal har nu tagit med nya passagerare för att resa mot Island.

Efter ett dygn på havet siktade vi Färöarna. Det var kallt och regnigt, så det var inte lätt att ta fina bilder. Så småningom lättade det lite och vi fick bara en rejäl regnskur på oss när vi var inne i Torshavn. Tinganäs med de gamla röda husen med grästak var platsen där vikingarna placerade huvudtinget. På ett av husen stod årtalet 1693.
Vi vandrade omkring i en mycket vacker park där det porlade en liten bäck med änder och svanar. Färöarna har ca 48500 invånare och av dem bor ungefär 19400 i Torshavn.

faroarna1.jpg

faroarna2.jpg

faroarna3.jpg

faroarna4.jpg

faroarna5.jpg

faroarna6.jpg

Farväl till Färöarna

Sent på kvällen lämnar vi Färöarna för att segla vidare till Island.

lamna-faroarna.jpg

Äntligen Island 28 maj

Efter drygt 1 1/2 dygn i grov sjö lägger M/S Funchal till vid kajen i Reykjavik 8.00.
Det var dags för oss att fara med på en heldagsutflykt. Första stoppet var på ett geotermiskt kraftverk. Vi fick en insyn i hur det fungerade. På vägen dit kunde vi ha sett snöklädda bergstoppar, men regnet öste ner och dimman låg lågt, så vi såg tyvärr inte mycket av detta.
Vi såg också geysirn "Stokkur" som kastar upp en ångande vattenpelare var femte minut.

kraftverk.jpg

geysir.jpg

Gullfoss, "Det gyllene vattenfallet"och Tingvalla

Gullfoss är det mest kända vattenfallet på Island. Det är floden Hvita som kastar sig ut i två fall.

Nationalparken Tingvalla ligger ca 5 mil från Reykjavik och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Det första Alltinget hölls här år 930. Här möter den stora Nordamerikanska plattan den Europeiska plattan och det har bildats en stor spricka. Naturen är mycket spektakulär. Lavabergen finns på ena sidan och en grön slätt med den vackra Tingvallasjön på den andra.

vattenf.jpg

tingvalla1.jpg

tingvalla2.jpg

tingvalla3.jpg

tingvalla4.jpg

Blå lagunen och avfärd 29 maj

Är man på Island är det ett måste att bada i Blå lagunen. Det var verkligen skönt. Efter badet tog vi en shoppingrunda i Reykjavik.
På kvällen vände båten norrut och det gungade så kraftigt att tallrikar och glas åkte i golvet vid middagen. Troligen berodde det på ett jordskalv omkring 6 på richterskalan som skedde i havet. I vår lilla hytt syntes förödelsen också.

bla-lagunen1.jpg

bla-lagunen2.jpg

reykjavik.jpg

hyttstok.jpg

Isafjördur 30 maj

Nästan längst ut på Islands nordvästkust ligger fiskebyn Isafjordur. Den är byggd på en landtunga som sticker ut i fjorden Skutulsfjördur. De äldsta delarna är från 1700-talet och har ca 3500 invånare. Åt vilket håll man än tittar finns snöklädda berg.

 

Isla1.jpg

Isla2.jpg

Isla3.jpg

Isla4.jpg

Isla5.jpg

Hemön, Västmannaöarna 31 maj

1. Ute på däck visade sig många vackra vyer vid sjutiden på morgonen, när vi lotsades in i hamnen på Hemön.
 
2. Västmannaöarna är 18 stycken varav endast Hemön är bebodd. Här finns det ca 5000 invånare. 12 % av all fisk från Island kommer från Hemön, det är befolkningens huvudnäring.
 
3. Vid klippan Sprangen lär sig de unga svinga sig i rep för att bli duktiga äggplockare.
 
4. Vulkanen Eldfell hade ett utbrott 1973. Vi vandrade uppför vulkanen och konstaterade att inte mycket hade hunnit växa på dessa 35 år sedan utbrottet.
 
5. Vi såg också det översta fönstret på ett tvåvåningshus som begravts under lavan. Nya hus hade byggts på båda sidor om detta.
 
6. Surtsey, som ser ut som en geléråtta i formen, bildades genom ett vulkanutbrott på havsbottnen november 1963. Ön blev större och större och utbrotten fortsatte ända till juni 1967. Ön är nationalpark och ingen landstigning får ske där, eftersom ständig forskning pågår. Fler och fler insekter, djur och fåglar finns nu på ön.

 

hemon1.jpg

hemon2.jpg

hemon3.jpg

hemon4.jpg

hemon5.jpg

surtsey.jpg

Fågellivet på Hemön

Tyvärr fick vi inte se några lunnefåglar eftersom de ger sig ut till havs dagtid, men vi såg hål i naturen där de varit. På klipphyllorna häckade sillgrisslor tillsammans med de tretåiga måsarna. Sillgrisslorna liknade små pingviner på håll.

sillgrissla.jpg

tretaig-mas.jpg

Orkneyöarna 1 juni

Ett besök på Orkneyöarna hade vi sett fram emot och nu var det dags. Vi besökte S:t Magnus katedral som började att byggas på 800-talet. Den var fantastisk med alla valv i rundbågestil och de fina fönstren.
Vidare gick färden till bukten Scapa Flow, en av Storbritanniens största marina baser, som spelade stor roll under båda världskrigen. Churchills barriärer är fyra till antalet och bilden visar en av dem. De italienska krigsfångarna byggde det lilla fina kapellet med handmålade bilder.
Vi besökte också Highland Park Whisky Distillery.

orkney1.jpg

orkney2.jpg

orkney3.jpg

orkney4.jpg

orkney5.jpg

orkney6.jpg

Geiranger 6 juni

Vi har nu varit i Göteborg och vänt uppåt igen för att så småningom komma till Nordkap.

Vi gick uppför sluttningen i Geiranger och kom till den fina lilla kyrkan en bit uppe på höjden. Vi fick en fin utsikt över fjorden och båten M/S Funchal.

promenad.jpg

geiranger-kyrka.jpg

geiranger2.jpg

På väg mot Nordkap 7 juni

Den 7 juni cirka 20 timmar innan vi var framme vid vår destination tog jag en bild vid midnatt. Vädret var klart och himlen var nästan alldeles blå.
Dagen efter var det lite mer moln på himlen och vi fortsatte färden med vackra vyer både på babords- och styrbordssidan.
Sista bilden visar världens nordligaste stad bakom klippan, Hammerfest, med 10000 invånare

7junimidnatt.jpg

8juni.jpg

8juni2.jpg

pano-8juni.jpg

hammerfest.jpg

 

Honningsvåg och Nordkap 8 juni

M/S Funchal lade till vid kaj i Honningsvåg. Honningsvåg ligger i kommunen Nordkap och i Norges nordligaste län, Finnmark. I kommunen finns 4000 invånare varav 3000 bor i Honningsvåg. Alla hus i länet brändes ner av tyskarna under andra världskriget, bara ortens kyrka blev kvar. Alla hus vi ser är byggda efter 1944. Här är det midnattssol mellan den 14 maj och den 29 juli.
 
Vi såg nordkapsklippan redan ett par timmar innan vi la till och den var ståtlig.
När vi hade bussats till klippan i soligt och klart väder var vi riktigt lyckliga. Ibland kan man ju ha otur med vädret och inte se mycket alls, men den här dagen såg man allt man ville se.
 
Egentligen är det den lägre avlånga klippan Knivkjellsudden som ligger allra nordligast.
 
Monumentet, Jordens barn finns uppe på klippan vid sidan av den stora anläggningen och det är platsen för den årliga Children of Earth Prize utdelningen sedan 1989.

honningsvag.jpg

nordkapsklippan.jpg

 

 

 

Nordkap1.jpgNordkap-knivskjellodden.jpgNordkap-jordensb.jpg

 

Tromsö 9 juni

Tromsö ligger mycket vackert med broanslutning från fastlandet. Tromsöbron invigdes 1960. Det finns också en tunnelförbindelse, Tromsysundstunneln. Man har bevarat många fina trähus, som blandas med nya moderna hus och det är gjort på ett smakfullt sätt.
I hamnen finns fiskebåtar, men även fritidsbåtar. Staden känns mycket välkomnade.
Massor av villor finns på alla sluttningar och vart man än tittar sticker det upp snöklädda berg i bakgrunden. Tromsö har en mycket modern kyrka, men där finns även en gammal stor och ståtlig domkyrka i trä och en vacker katolsk kyrka.

tromso-bro.jpg

tromso-gata1.jpg

tromso-gata2.jpg

tromso-gata3.jpg

tromso-hus-bat.jpg

tromso-vy-m-kyrka.jpg

Lofoten 10 juni

Ögruppen Lofoten har mycket vacker natur. Fartyget ankrade upp i hamnen vid byn Grandal som ligger på den näst största ön, Vestvågöy. Lofoten har ca 11000 invånare. Vi promenerade ca 4-5 km in till Leknes som är öns administrativa centrum. Där fanns två köpcentrum, post, apotek, systembolag, turistinformation samt ett ganska stort antal specialbutiker. I Leknes bor ca 3000 människor och ungefär lika många finns i Gravdal där kyrkan, sjukhuset och skolorna finns.

lofoten.jpg

leknes1.jpg

leknes2.jpg

leknes3.jpg

gravdal-kyrka.jpg

Olden 12 juni

Vi är i Olden igen. Molnen står lite lägre denna gång och vi går till den lilla 1700-talskyrkan för att ta bilder. På hela den högra sidan i kyrkan finns handgjorda hatthängare. Det var ju männen som satt på den sidan. Kvinnorna hade ju sina hattar på sig under gudstjänsten, så följaktligen behövdes inga hängare på den vänstra sidan.

olden1b.jpg

olden2.jpg

olden3.jpg

Bergen 13 juni

Vi hann aldrig åka upp med bergbanan Flöien förra gången vi var här, så det gjorde vi nu. Det var en underbar utsikt där uppifrån. Inte regnade det heller, som alla säger att det alltid gör i Bergen. De tre gånger vi har besökt Bergen har det varit fint väder.

bergen1b.jpg

bergen2b.jpg

bergen3b.jpg

Vi kom tillbaka till Göteborg den 13 juni.

Skapad av Barbro Eriksson
Copyright 2009, 2010 © Barbro Eriksson All Rights Reserved